Keyless autodiefstal

Bij moderne auto’s hebben dieven geen sleutel nodig om hem te stelen. Hoe werkt ‘keyless autodiefstal’?

Keyless autodiefstal

Wat is keyless autodiefstal?

Twee dieven werken samen om je auto, die voor de deur staat, te stelen. De ene dief staat met een apparaat bij je auto en de andere met een apparaat bij je voordeur: relay attack. Hierbij wordt het signaal van de auto naar de autosleutel (smart key) onderschept en versterkt doorgestuurd. De dief kan de auto dan openen.  

Om welke auto’s gaat het?

Bij deze manier van autodiefstal gaat het om nieuwere auto’s die zijn voorzien van zogenoemde ‘keyless entry’. Dat zijn auto's die vanzelf van het slot gaan als je de sleutel bij je draagt. Je hoeft dan niet op een afstandsbediening te drukken.

Bijna alle merken hebben keyless entry. Voornamelijk (als optie) op duurdere modellen of uitvoeringen. Nieuwere auto's hebben soms een beveiliging. Dan gaat de sleutel bijvoorbeeld in slaapstand als hij even stil ligt. Zo kan men geen signaal meer onderscheppen.

Tips om autodiefstal te verkleinen

Je kunt een aantal maatregelen nemen om de kans op keyless autodiefstal (keyless entry) te verkleinen:

  • Laat je autodealer de keyless-functie uitschakelen.
  • Schaf een goedgekeurd beveiligingssysteem voor je auto aan.
  • Bewaar je sleutel thuis niet bij de voordeur. Doe hem in een speciale hoes of metalen blikje. Test het wel. Ga met de sleutel in het blikje naast de auto staan. Controleer of hij dan op slot blijft.