Met de motor in de regen

Als motorrijder rijd je waarschijnlijk liever niet in de regen. Maar tenzij je je motor enkel gebruikt bij mooi weer zal dat jammer genoeg wel eens voorkomen. En natuurlijk moet je bij regenweer kledij en rijstijl aanpassen! 

Natte banden

Het belang van banden en een goede uitrusting

Besteed eerst en vooral genoeg aandacht aan de banden: ze moeten voldoende grip hebben op het wegdek. Houd er rekening mee dat versleten banden minder goed het water afvoeren, waardoor je meer kans hebt op aquaplanning. Ook hypersport- of racebanden zijn niet geschikt voor regenweer. Controleer ook de druk van de banden, die moet aan de normen van de fabrikant voldoen. 

Vervolgens moet je voor een goede uitrusting zorgen. Midden in de zomer kan een fikse regenbui er al voor zorgen dat je kou vat, dit geldt dus zeker voor een winterse bui! Als motorrijder moet je daarom beschermende kledij dragen waarin je droog blijft, van de handschoenen tot de laarzen! 

Wat de helm betreft: gebruik de in de handel verkrijgbare producten waardoor je vizier aan de binnenkant niet kan aandampen en aan de buitenkant waterafstotend is. Hierdoor zal je een beter zicht kunnen behouden. En een goed zicht kan je leven redden, dat kunnen we niet genoeg benadrukken! 

 

Op de weg 

Wanneer je op nat wegdrek rijdt kan je beter soepel en voorzichtig rijden zonder te snel op te trekken, anders loop je het risico de controle te verliezen over het achterwiel. En je moet ook vooral ver vooruit kunnen kijken. Als motorrijder moet je immers nog meer kunnen anticiperen als het nat is dan op een droog wegdek. 

Aangezien de remafstand bij regenweer langer is moet je ook meer veiligheidsafstand houden. Als een automobilist voor je remt, moet je dit ook doen, terwijl je tegelijkertijd in je achteruitkijkspiegels moet kijken om te weten wat er achter je gebeurt. 

Rotondes zijn ook een delicatie zaak voor motorrijders, zeker in de regen! Je moet de bochten immers nemen aan een lage snelheid; het is dus belangrijk om heel goed op te letten. 

Tot slot moet je extra voorzichtig zijn wanneer het regent na een lange periode van droogte. De verschillende stoffen die zich op de weg hebben opgehoopt (sporen van olie, brandstof en remvloeistof) maken het wegdek nog gladder zolang ze niet zijn weggespoeld. Één enkele raad in dit geval: vertragen! 

 

naar: secunews.be - Met de motor in de regen