Verbod op vuurwerk en wensballonnen

Met de feestdagen stilaan in het vooruitzicht, wordt vuurwerk weer brandend actueel. Dat mag je gerust letterlijk en figuurlijk nemen.

 

 

Voor veel mensen gaan nieuwjaar en vuurwerk hand in hand, maar het afsteken van vuurwerk is niet zonder gevaar. Ieder jaar lopen heel wat mensen ernstige brandwonden op. Wie een hart voor huisdieren heeft, koopt sowieso al best geen vuurwerk aan. Honden en katten slaan op de vlucht en ondervinden enorm veel stress door de luide knallen.

In de politiezone AMOW geldt er een verbod op vuurwerk en wensballonnen. Dit staat zo bepaald in het politiereglement: “Met behoud van de toepassing van de wettelijke en reglementaire bepalingen is het verboden, zowel op de openbare ruimte als op private eigendommen, om het even welk vuurwerk af te steken of voetzoekers, thunderflashes, knal- en rookbussen of andere zaken te laten ontploffen en wensballonnen op te laten.” Enkel bij het gemeentebestuur van Merchtem kan u een toelating aanvragen voor het afschieten van vuurwerk.

Wie betrapt wordt, riskeert een GAS-boete die kan oplopen tot € 350.