Wijkveiligheidsteam waakt!

Na het succesvolle zomertoezicht tijdens de afgelopen vakantieperiode, staat het wijkveiligheidsteam opnieuw klaar voor de preventieve toezichtsactie donkere dagen.

De gezellige drukte in de winkelstraten tijdens de eindejaarsperiode en de daaropvolgende start van de koopjes, zorgt er helaas ook voor dat het aantal gauwdiefstallen en andere vormen van overlast stijgen. Om de winkelende burgers en de handelaars toch een veiliger gevoel te geven, geeft de dienst Integrale Veiligheid in december weer het startschot voor de preventieve toezichtsactie. Het wijkveiligheidsteam, bestaande uit gemeenschapswachten en inspecteurs van de lokale politie, zorgt tijdens de drukste periodes in de centra van Asse en Zellik voor een verhoogde aanwezigheid en zichtbaarheid. Daarnaast zullen ze zoals steeds ook aanwezig zijn op de wekelijkse markt en op de kerstmarkt. Zij zullen winkelende inwoners er attent op maken extra waakzaam te zijn en goed op hun bezittingen te letten. Het wijkveiligheidsteam zal ook een bezoekje brengen aan de handelaars, zodat ze vragen en mogelijke problemen sneller kunnen doorgeven en behandelen. Het verhoogd toezicht wordt aan de burger kenbaar gemaakt via een affiche op de winkelramen.

Aarzel niet om uw wijkinspecteur of gemeenschapswacht aan te spreken indien u ze spot tijdens hun ronde!

Wat is gauwdiefstal?

Gauwdiefstal is te omschrijven als het ongemerkt wegnemen van voorwerpen of het ongemerkt wegnemen uit voorwerpen die op het lichaam worden gedragen. Gauwdieven zijn veelal actief op druk bezochte plaatsen zoals winkelstraten, markten of de haltes van het openbaar vervoer. Door het opvolgen van enkele adviezen, kunt u de kans verkleinen dat u slachtoffer wordt van een gauwdiefstal.

Gauwdiefstal voorkomen

 • Uw persoonlijke papieren die u niet verplicht bij u moet hebben, laat u beter thuis.
 • Neem tevens zo weinig mogelijk geld mee en betaal zo veel mogelijk met bankkaarten, een veilig betaalmiddel.
 • Uw portefeuille bewaart u best in een gesloten tas. Laat de inhoud van uw portefeuille zo weinig mogelijk zien.
 • Bewaar uw bankkaarten, sleutels en documenten met uw adres niet samen.
 • De code van uw bankkaart mag u nooit in uw portefeuille bewaren. Probeer deze uit het hoofd te leren.
 • Sluit uw (hand-)tas goed af en draag ze tussen arm en lichaam met de sluiting naar binnen gekeerd. Houd uw handtas steeds in het oog.
 • Houd uw abonnement, rittenkaart of geld klaar bij het opstappen op bus, tram, trein of metro. Op die manier moet u uw portefeuille niet bovenhalen.
 • Gauwdieven hebben vaak helpers die voor afleiding zorgen of er met de buit vandoor gaan. Wees waakzaam bij toevallige botsingen of wanneer er zonder reden plots opschudding ontstaat.

Werd u slachtoffer van gauwdiefstal?

 • Bent u uw Belgische identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel verloren of werd deze gestolen? Bel gratis naar DOC STOP op het nummer 00800 2123 2123 en blokkeer uw kaart.
 • Wanneer u uw bankkaarten verliest of wanneer u een diefstal vermoedt, kan u dit best zo snel mogelijk melden bij CARD STOP op het nummer 070 344 344.
 • Doe steeds aangifte bij uw lokale politie.