Wees op uw hoede voor oplichting via internet of "phishing"

NIEUWS PARKET OVL – vrijdag 8 november 2019 (nm)

 

GENT – Casher doet aankopen via een ‘gephishte’ bankrekening

 

08/11/19, Gent.  Een verdachte die GSM’s aankocht via de bankrekening van een slachtoffer, is tegen de lamp gelopen. De man kon vermoedelijk via phishing toegang nemen tot de bankrekening van slachtoffers.  De man werd op 6 november 2019 voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent en onder aanhoudingsmandaat gesteld.

 

Op 4 november 2019 werd in een multimediazaak een verdachte jongeman opgemerkt die problemen had met de betaling van zijn aankopen. De security besliste de politie erbij te halen.

Uit een eerste onderzoek bleek dat betrokkene in aanmerking kwam voor phishing en besliste het parket Oost-Vlaanderen om de Federale Gerechtelijke Politie met het onderzoek te belasten.

De verdachte, een 23 jarige  Nederlander, is vermoedelijk een ‘casher’.   Hierbij  wordt via een list toegang genomen tot de bankrekening van het slachtoffer, om dan vervolgens zijn saldo te plunderen (via bijvoorbeeld aankopen in winkels). De ‘cashers’  staan in voor het anoniem afhalen van de gelden van de bankrekening. Dit kan door overschrijvingen, aankopen in (online) winkels, uitgaven in casino’s,…

De verdachte werd  voor de onderzoeksrechter in Gent geleid en onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

 

***

WAARSCHUWING:

 

Parket en politie vragen uitdrukkelijk om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen bij betalingen via een aangeboden link naar een betaalplatform (app of website) , alsook nooit deze gegevens via telefoon/mail mede te delen!

Bendes zijn immers erg creatief om toegang te krijgen tot uw bankrekening. Enkele voorbeelden:

  • Mail of sms van uw bank dat uw rekening dringend moet aangepast worden
  • Uw Apple-account is geblokkeerd en een aantal verificaties zijn nodig
  • U koopt via een tweedehandssite een voorwerp, en de verkoper zal het laten leveren via een transportfirma
  • U verkoopt via een tweedehandssite, en de koper wil zeker zijn van uw rekeningnummer en vraagt een overschrijving van 0,01 euro
  • U hebt een nieuwe GSM gewonnen en dient slechts 10 euro te betalen
  • Telefoon van uw bank dat er een probleem is met uw rekening
  • …..

Hun enige betrachting is om het slachtoffer af te leiden naar een vervalste banksite (die erg goed gelijkt op de originele site). Hiertoe zal er vaak op een bepaald moment een link gestuurd worden om naar uw bankrekening te gaan of direct de nagemaakte site verschijnen.

Ga hier nooit op in !!

Voor een digitale betaling gebruikt u alleen de originele app of site op uw GSM of computer, maar NOOIT indien deze via een link of aanbod meegestuurd wordt.

Een bank zal ook nooit telefonisch vragen om de pincode van uw kaart, en de verificatiecodes (verkregen via het ‘bakje ‘ van de bank)  door te geven.

 

Slachtoffers worden aangeraden aangifte te doen bij hun Lokale Politie.

 

De website SafeOnWeb.be verzamelt actuele dreigingen en geeft ook een reeks tips om veilig te surfen en aankopen te doen.

 

Voor verdere informatie: hoofdcommissaris Patrick Willocx van de FGP Oost-Vlaanderen (0474/653 692) en An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen  (0470/25  88 99).

 

 

Informatie

ParketOVL

Parket_oost_vlaanderen

http://www.om-mp.be/nl/uw-om/parketten-procureur-konings/oost-vlaanderen/persberichten

Pers.parketOVL@just.fgov.be

09/234.45.05

0470/20.95.49

(FVDS)

PMOV2019129