Diefstal met list

Wat?

Een diefstal met list is een misdrijf waarbij een persoon zich voordoet als iemand anders (bv iemand van de watermaatschappij, valse politieagent, …) of een list (vragen om naar het toilet te mogen gaan, of ze een dringend telefoontje mogen doen, …) gebruikt om in een woning binnen te dringen. In de woning pleegt hij dan een diefstal of probeert hij geld te ontvangen van de bewoner.

 

Preventietips

Het is belangrijk om juist te reageren bij een dergelijk verdacht bezoek, maar ook op voorhand kan je al een aantal voorzorgsmaatregelen nemen om beter gewapend te zijn als iemand met slechte bedoelingen aan de deur staat:

- Wees voorzichtig wanneer er plots iemand onaangekondigd voor de deur staat. Laat een veiligheidsketting of een spion plaatsen in de voordeur. Zo kunt u zien wie er aan de deur staat zonder te moeten open doen.

- Staat een politieagent, iemand van een gas-, elektriciteits-, of andere maatschappij voor de deur? Vraag een dienstkaart. Aarzel niet deze dienstkaart onder de deur te laten schuiven. Heeft de persoon geen dienstkaart? Niet opendoen. Op de legimitatiekaart staat een foto en de naam van de desbetreffende persoon. Oplichters zijn vaak ongeduldige types. Ongeduldige types, mensen die niet klaar en duidelijk kunnen aantonen wie ze zijn, of je voelt aan dat er iets niet klopt: niet binnenlaten!

- Houd belangrijke telefoonnummers (hulpdiensten, familie, buren, vrienden...) altijd binnen handbereik. Bewaar het telefoonnummer van de lokale politie vlakbij uw telefoon. Indien iemand bij u aanbelt en beweert van de politie te zijn, bel dan naar de politie en vraag of de naam die de agent in kwestie opgeeft bestaat en of deze agent dienst heeft. Bel in geen geval naar het telefoonnummer dat de persoon u geeft. Dit kan het nummer van een medeplichtige zijn.

- Maak niet onmiddellijk duidelijk dat je alleen woont. Vermeld op je deurbel enkel je familienaam. Schrijf zeker niet 'weduwe x'.

- Ben je alleen thuis, doe dan alsof je iemand in huis roept om mogelijke daders te doen geloven dat je niet alleen thuis bent.

- Bewaar liefst geen grote sommen geld of waardevolle voorwerpen thuis. Wat er niet is, kan niet gestolen worden. Plaats cash geld op een rekening en uw waardevolle voor­werpen in een kluis bij de bank.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Wetteren Laarne Wichelen via het contactformulier of telefonisch via 09 369 00 25.