26/06 = Internationale anti-drugs dag

Vandaag is het 26 juni, op deze dag is het ook Internationale anti-drugs dag. Er wordt jaarlijks aandacht besteed aan de problematiek rond drugs en illegale drugshandel. Deze dag wordt gevierd om mensen bewust te maken van de fysieke en mentale bijwerkingen van drugs, en ook hoe drugs het hele leven van een persoon kan ruïneren. Uit gegevens blijkt dat elk jaar 10% van de jongeren in de hele wereld sterft door het gebruik van drugs, alcohol, sigaretten of tabak.

Internationale Antidrugsdag

Mensen die een verslaving hebben, dragen dagelijks de lasten van langtermijn drugsgebruik (hersenschade, hartritmestoornissen, acute schade aan andere organen, afbraak spierweefsel, depressie, financiële problemen enz). Cannabis blijft ook de belangrijkste drug die mensen in contact brengt met het strafrechtsysteem, goed voor meer dan de helft van de drugsdelicten.

Alcohol is ook een drug, het is geclassificeerd als een depressivum van het centrale zenuwstelsel. Doordat het maatschappelijk aanvaard en legaal is staan mensen hier vaak niet bij stil. Het drinken van alcohol vertraagt de hersenfuncties, neurale activiteit en de vitale functies van het lichaam. Net zoals bij illegale drugs kan men ook verslaafd worden aan alcohol en zijn er ernstige lichamelijke gevolgen bij hoog gebruik.

De bewoners van Ninove kunnen terecht voor hulpverlening rond drugs bij:

 • CCG Zuid-Oost-Vlaanderen
  Goedroen Lammens, Drugbegeleider
  Team Drugpreventie- en begeleiding
  JC De  Kuip
  Parklaan 1
  9400 Ninove
  0499/57 84 91
  078/15 55 70
 • De Kiem
  Ambulant centrum Ninove
  Brusselsesteenweg 3
  9400 Ninove
  054/33 31 65
  ambulant.ninove(at)dekiem.be

Voor meer informatie: Centra Geestelijke Gezondheidszorg