Internationale Dag van de Mindervaliden

3 december is de Internationale Dag voor personen met een handicap. Daarom willen wij nog eens het gebruik van de parkeerplaatsen en parkeerkaart voor mindervaliden aanhalen.

Parkeerplaatsen voor personen met een handicap worden nog al te vaak ingenomen door mensen die daar geen recht op hebben! Ook misbruik van de parkeerkaart voor mindervaliden wordt helaas regelmatig vastgesteld.

 

Internationale Dag van de Mindervaliden

De parkeerkaart voor personen met een beperking is een persoonlijke kaart die de bestuurder of passagier van een voertuig bepaalde voordelen geeft bij het parkeren. Niemand anders mag van deze kaart gebruik maken tenzij je zelf in het voertuig zit. De parkeerkaart moet duidelijk zichtbaar vooraan in het voertuig gelegd worden. Het symbool van de persoon in een rolstoel moet zichtbaar zijn.

In principe is de parkeerkaart levenslang geldig. Onder het symbool van de persoon in een rolstoel staat dan 'geldigheidsduur: onbepaald'. Als er bij de geldigheidsduur een specifieke datum vermeld staat, dan kan je de kaart slechts gebruiken tot de vermelde datum. Als jouw kaart een beperkte geldigheidsduur heeft en je wilt een nieuwe kaart aanvragen, dan moet dit gebeuren 6 maanden voor het verstrijken van de oude kaart.

Wat als je een duplicaat van je parkeerkaart nodig hebt?

Een duplicaat van je parkeerkaart kan je enkel aanvragen in geval van verlies, diefstal of ernstige beschadiging. Een aanvraag voor een duplicaat moet schriftelijk gebeuren: per contactformulier of per post.

Wanneer je binnen een periode van 5 jaar een tweede duplicaat wil aanvragen kan dit enkel als je officieel aangifte doet van dit verlies bij de politie en het bewijs hiervan toevoegt aan je aanvraag.



Uiteraard kan je voor al je vragen terecht op het gratis nummer 0800/987 99.

 

Bron: Federale Overheidsdienst - Sociale Zekerheid