Nieuw voertuig voor onze interventiedienst

Op donderdag 30/11/2023 werd het nieuwe interventievoertuig van PZ Ninove in gebruik genomen.
De sleutels van het voertuig werden overhandigd door burgemeester Tania De Jonge.

BMW (1)

Het voertuig, een BMW X3 xDrive 30e, is een hybride voertuig en daarmee het eerste voertuig dat ook aangedreven wordt door een koolstofarme energiebron.
Er werd bewust gekozen voor een hybride voertuig, uit ecologisch oogpunt doch met de mogelijkheid om ook op basis van de klassieke brandstof te kunnen rijden.

Zeker bij een interventiedienst is het noodzakelijk om over een snel en krachtig voertuig te beschikken.  Bij levensbedreigende situaties of bij vluchtgevaar bijvoorbeeld moeten wij ons zeer snel ter plaatse kunnen begeven.  Dit nieuwe voertuig beschikt over een vermogen van 292 pk en dit met een CO2 uitstoot van 49g/km.

Ook aan de veiligheid van de inzittenden en andere weggebruikers werd gedacht.  Zo is het voertuig uitgerust met noodremassistentie voor voetgangers, remassistent en botswaarschuwingssysteem en airbags zowel voor- als achteraan.

Voor de aankoop van voertuigen maakt de politie gebruik  van raamcontracten.  De BMW werd gekozen door zijn uitstekende kenmerken in combinatie met een aantrekkelijke prijs.  Het is zowel een economisch als ecologisch doordachte aankoop.

Er werd gekozen voor een SUV wat als voordeel heeft dat hierin meerdere inspecteurs op een comfortabele manier kunnen plaatsnemen.  Het gebeurt soms  dat inspecteurs met 3 op patrouille gaan bijvoorbeeld in kader van stage of opleiding of omdat de aard van de interventie dit vraagt.  Bij onze klassieke combi’s (type bestelwagen) is dit bijvoorbeeld niet het geval.  Deze hebben dan weer als voordeel dat zij ook als kantoorruimte op terrein kunnen worden gebruikt. De aankoop van een nieuw interventievoertuig was nodig ter vervanging van een gelijkaardig voertuig. 
Momenteel beschikt de interventiedienst over vijf voertuigen voorzien van striping waarvan twee met vierwielaandrijving voor moeilijk bereikbare plaatsen en drie bestelwagens.