Politie NINOVE wenst op te roepen tot waakzaamheid voor gevallen van oplichting/helpdeskfraude

Politiezone NINOVE stelt een stijging van het aantal gevallen van oplichting/helpdeskfraude vast. 

Deze oplichting gebeurt door personen die zich voordoen als een medewerker van de bank of een officiële instantie (Cardstop, Federale Politie). 

Vooral senioren worden geviseerd bij deze manier van oplichting. 

(Lees verder onder de foto)

Helpdeskfraude

Hoe gaan de oplichters te werk?

De oplichters bellen hun slachtoffers op met de melding dat er fraude werd vastgesteld op hun rekening. Ze winnen hun vertrouwen omdat ze beschikken over enkele persoonlijke gegevens, zoals bijvoorbeeld een naam of geboortedatum. Er wordt mogelijks gevraagd naar wachtwoorden en codes of ze laten de slachtoffers een aantal bankverrichtingen doen (bv. geld overschrijven naar een andere rekening). De slachtoffers hangen soms urenlang aan de telefoon. Zodat het onmogelijk is om familie of anderen te verwittigen. Uiteindelijk wordt een collega langsgestuurd, zogezegd om de fraude te laten stoppen. Een oplichter komt aan de deur en laat het slachtoffer eventueel nog enkele verrichtingen uitvoeren via een computer of smartphone.  Ondertussen worden er sommen overgeschreven of online aankopen gedaan. In sommige gevallen worden zelfs de bankkaarten en smartphones meegenomen. Achteraf worden de bankkaarten dan misbruikt om aankopen te doen.

Wat als je telefoon krijgt van jouw bank of een officiële instantie?

 • Wees steeds waakzaam. Een echte bankmedewerker of officiële instantie zal jou nooit opbellen om te vragen naar persoonlijke gegevens, wachtwoorden of codes.
 • Een echte bankmedewerker of officiële instantie zal nooit langskomen naar aanleiding van fraude. Ga niet in op voorstellen om bij jou thuis langs te komen en verbreek meteen het contact. Krijg je toch bezoek bel dan meteen 101/112. Probeer zoveel mogelijk gegevens te onthouden, persoonsbeschrijving, nummerplaat van het voertuig.
 • Geef nooit persoonlijke gegevens, wachtwoorden of codes door via de telefoon. Download ook nooit op vraag programma’s op je computer, laptop of gsm. Want hierdoor geef je de oplichters de volledige controle over jouw toestel. 
 • Twijfel je? Haak in en informeer je dan bij jouw eigen bankkantoor via een door jou gekend telefoonnummer (niet via een contactnummer dat je krijgt van de oplichters!). 

Toch slachtoffer? Snelheid is van belang!

 • Bel onmiddellijk Card Stop (078 170 170) om je bank- of kredietkaart(en) te blokkeren. 
 • Breng de bank(en) op de hoogte. 
 • Kom meteen langs bij onze diensten of verwittig de dienst 101/112. 

Wat zijn nuttige gegevens die helpen om klacht neer te leggen? 

 • Bankgegevens en eventuele serienummers of IMEI-nummers.
 • Het toestel waarop de fraude werd gepleegd.
 • Een print met nuttige bewijzen (bv. bericht, mail, screenshots …). 
 • Info over de verdachte: uiterlijke kenmerken, gesproken taal/tongval, voertuig en nummerplaat, naam, telefoonnummer, e-mailadres, rekeningnummer …

Verwittig vrienden, familie en kennissen en breng hen op de hoogte van de valkuilen.

Labels