REALISATIE ONTSLUITINGSWEG VPK – STAND VAN ZAKEN

Signalisatieplan VPK

Sinds jaar en dag zijn er verschillende problemen met de spoorwegovergang aan de Oudegemse baan, de Hoogtestraat en de ingang VPK.

Om de vele conflictsituaties tussen vrachtwagens, treinverkeer, automobilisten en onze kwetsbare weggebruikers te doen afnemen, werd beslist om de hele omgeving opnieuw in te richten. Deze werken moeten de woonomgeving aangenaam en leefbaar houden.

Het project zal vooral de veiligheid verhogen en de toegangswegen eenvoudiger maken voor vrachtwagens.

Om het project voor te bereiden werd een bewonersbrief verspreid en werd er een bewonersvergadering georganiseerd. De omleiding zelf verloopt voornamelijk via de Vaerenbergstraat richting de Hunnenbergstraat naar de parking van VPK. Gelet op de smalle weg en de hoeveelheid aan vrachtwagens wordt dit geregeld door een verkeerslicht. In de Oude Baan is er opmerkelijk minder vrachtwagenverkeer, waardoor deze straat tijdelijk tweerichtingsverkeer is geworden.

Bij de start van de werken stelde de politie een probleem met de wegsignalisatie vast op één kruispunt en dit werd onmiddellijk aangepast op vraag van ons. De politie voert bijna dagelijks toezicht/controle uit in en om de werken ter hoogte van het VPK Packaging group nv, dit om de overlast en hinder tot een minimum te beperken. Ook de wijkinspecteur van Oudegem houdt toezicht tijdens de ochtendspits

Uit onze controles op het terrein blijkt dat het verkeer vrij vlot loopt en er bijna geen opstoppingen zijn. We hebben wel reeds verschillende overtredingen vastgesteld: vrachtwagenbestuurders die het verbod negeren om links af te slaan, die zich draaien op de spoorwegovergang en die het tijdelijke verkeerslicht negeren. Op verschillende plaatsen werd het voetpad stuk gereden. De stad is van plan om de reeds verouderde trottoirs opnieuw aan te leggen.

Deze week werd reeds een snelheidsmeter geplaatst en volgende week zal de politie een meetanalyse uitvoeren die de verkeersintensiteit en gereden snelheden van het verkeer in de Oude Baan registreert. Bovendien is er continu overleg tussen de politiediensten - stadsdiensten - aannemer - VPK over de situatie en er wordt bijgestuurd van zodra nodig.

Wij blijven een oogje in het zeil houden ;)