Camerabewaking op een privéadres: wat mag er (niet) worden gefilmd?

Wat is een bewakingscamera nu eigenlijk precies, wat mag wel en niet gefilmd worden en wat zijn de rechten en plichten in verband met de opgenomen camerabeelden.

Wat is een bewakingscamera?



• Een bewakingscamera is een observatiesysteem dat beelden opneemt, verwerkt of bewaart met het doel overlast of misdrijven te voorkomen of vast te leggen.



• Wanneer u een camerasysteem installeert met het doel de directe omgeving te bewaken en te beschermen, moet u zich houden aan de bepalingen van de camerawet.



• Het gebruik van de camerabeelden moet een welbepaald en legitiem doel hebben. De verwerking van de beelden moet daarmee in verhouding staan. Dat wil zeggen dat er een evenwicht moet zijn tussen enerzijds het belang van de eigenaar/gebruiker van de camera (u dus) en anderzijds het recht op bescherming van het privéleven van de gefilmde personen.



• De opname en verwerking van de beelden moet gepast en noodzakelijk zijn. Met andere woorden: het gebruik van een bewakingscamerasysteem moet voor u de meest doeltreffende manier zijn om uw veiligheid te garanderen en uw eigendom te beschermen.

Mag u alles filmen?



• Bewakingscamera's mogen niet specifiek worden gericht op een plaats waarvan u niet de eigenaar bent, zoals de tuin van de buren of de openbare weg. Als een camera (deels) gericht staat op een openbare ruimte of een afgesloten ruimte die toegankelijk is voor het publiek, moeten de opnames van die plaatsen tot een minimum worden beperkt.



• Er mogen geen beelden worden opgenomen die een inbreuk betekenen op de privacy van personen. Hetzelfde geldt voor beelden die dienen om informatie te vergaren over iemands persoonlijke opvattingen, zijn sociale of etnische herkomst, zijn seksleven of zijn gezondheidstoestand.



• De camerawet verbiedt het gebruik van verborgen camera's. Het filmen van iemand zonder zijn voorafgaande toestemming is dan ook niet toegelaten en dus strafbaar. Het feit dat iemand ergens binnendringt waar duidelijk wordt aangegeven dat er camerabewaking is (met een pictogram), wordt door de wet echter wel beschouwd als voorafgaande toestemming.

Wat mag u (niet) met de opgenomen beelden doen?



• Enkel uzelf (als eigenaar van de camera) of iemand die van u daarvoor de toestemming krijgt, mag de camerabeelden bekijken en verwerken. U bent verplicht tot geheimhouding van eventuele persoonlijke informatie die op de beelden te zien is.



• De beelden mogen wel worden overgedragen aan de politie of aan een gerechtelijke instantie wanneer zij een mogelijk bewijs vormen voor een gepleegd misdrijf. U bent zelfs verplicht de beelden door te geven wanneer daarom gevraagd wordt door de gerechtelijke of administratieve politiediensten in het kader van hun onderzoek. U kunt in dat laatste geval wel een rechterlijk bevel eisen wanneer de gevraagde beelden op privéterrein zijn gefilmd.



• De beelden mogen niet langer dan een maand worden bewaard, tenzij ze kunnen worden gebruikt om een misdrijf of geleden schade te bewijzen of om een dader, slachtoffer of getuige te identificeren.



• De personen die werden gefilmd en dus te zien zijn op de beelden, kunnen een gemotiveerde aanvraag doen bij u als eigenaar van de camera om de betreffende beelden te mogen zien.

Volgende artikels: Ik wil een bewakingscamera installeren: hoe ga ik te werk? De camerawet: uitzonderingen en consequenties

Verder lezen: http://www.privacycommission.be

Bron: Véronique Monteforte Licentiaat in de criminologie, preventieadviseur bij de politiezone Flowal http://www.secunews.be/nl/news.asp?ID=760

Foto: Patrick Decorte