Criminaliteit in PZ Westkust daalt fors in coronatijdperk

In tijden van corona, brengen wij u graag enig positief nieuws. Ook de criminaliteit in onze zone daalt zienderogen sinds de start van de coronamaatregelen op 13/03. 

sentiment

Enigszins logisch, nu veel mensen noodgedwongen thuis moeten blijven en enkel essentiële verplaatsingen nog mogelijk zijn. 

We stellen o.a. 40 % minder verkeersongevallen vast (daling van 15 naar 9), 50 % minder gewone diefstallen (daling van 16 naar 8) en eveneens 50 % minder winkeldiefstallen (daling van 4 naar 2). 

De diefstallen in woningen zijn identiek gebleven (3 feiten). Bovendien kennen we voorlopig ook geen verschuiving naar misdrijven in bv. leegstaande gebouwen door de coronacrisis. 

Ook het aantal strafbare feiten wat betreft intrafamiliaal geweld blijft stabiel, althans voorlopig (van 6 naar 5). We hopen van harte dat de verdraagzaamheid binnen de gezinnen blijft. We mogen uiteraard ook de feiten 

die onder de radar blijven niet vergeten (feiten die mensen niet durven aangeven), evenals de niet strafbare feiten (bv. verbaal geweld). 

Het drugsbezit daalde met maar liefst 67 % (van 12 naar 4 feiten). 

Wel, willen we de mensen oproepen om alert te zijn voor “fake news”, oplichtingspraktijken via het internet en oplichtingspraktijken voor zogenaamde goedbedoelde initiatieven. Zo gingen in onze zone bij de start van de coronacrisis oplichters van deur tot deur om zogenaamd geld in te zamelen tegen corona, ze gaven zich valselijk uit voor medewerkers van het Rode Kruis. Voorlopig blijft het aantal feiten wel stabiel t.o.v. vorig jaar (7). 

Voor ons zijn deze cijfers een welkome meevaller, zo kunnen de ploegen optimaal ingezet worden om de coronamaatregelen te handhaven wat ieders gezondheid ten goede komt. Let wel, we blijven uiteraard ook op andere criminaliteitsfenomenen toezien. Onze ploegen konden vorig weekend nog een vermoedelijke mensensmokkelaar strikken die ondertussen in de cel zit.

Wat betreft de handhaving van de coronamaatregelen, zorgen de controles aan de grens – en op de toegangswegen alvast voor goede resultaten. Bij de start dienden we nog 22 % van alle voertuigen terug te sturen, ondertussen is dat nog slechts 3 % 

Ook de reguliere patrouilles op het volgen van de regels werpen hun vruchten af. We zien dat mensen gemotiveerd zijn om de regels te volgen wat wij uiteraard toejuichen. De meeste pv’s die we moeten opstellen betreffen inbreuken op het samenscholingsverbod, ongeoorloofde verplaatsingen en een beperkt aantal voor horecazaken die geopend zijn ondanks het verbod.