Duo inbrekers gearresteerd dankzij alerte wijkbewoners

Wij kregen verschillende aangiftes van inbraken in woningen en startten een onderzoek. Dankzij alerte wijkbewoners die elkaar via een WhatsApp-groep op de hoogte houden van verdachte situaties in hun woonomgeving werden twee verdachten aangehouden en gearresteerd.

duim

Op 9 november merkte een alerte burger een verdacht voertuig op met Franse nummerplaat in een doodlopende straat in De Panne. Deze persoon meldde dit in de WhatsApp-groep van de wijkbewoners waarop een buur meteen de politie verwittigde.

Onze diensten snelden onmiddellijk ter plaatse. Na het nodige zoekwerk in de omgeving waar het voertuig werd opgemerkt, vonden ze de wagen terug. Twee verdachten met Franse nationaliteit en wonende in de regio van Duinkerke werden gearresteerd.

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Veurne vorderde een gerechtelijk onderzoek waarna één verdachte werd aangehouden door de onderzoeksrechter voor betrokkenheid bij één inbraak en bij drie pogingen tot inbraak.  De tweede verdachte werd vrijgelaten onder voorwaarden omdat men vermoedde dat zijn betrokkenheid bij de gepleegde feiten minder groot was.  

Na doorgedreven speurwerk van PZ Westkust bleek naderhand dat beide mannen ook in beeld kwamen als verdachte voor meerdere gelijkaardige feiten in de regio dan aanvankelijk gedacht.

Het gerechtelijk onderzoek werd door het parket uitgebreid en omvat in totaal twee inbraken in woningen, een gewone diefstal uit een woning en vijf pogingen tot inbraak.  De feiten situeren zich in De Panne en Koksijde. Tot tweemaal toe werden gouden sierraden gestolen.

De tweede Franse verdachte die vrij was onder voorwaarden, bood zich op uitnodiging aan bij PZ Westkust op 28 november en werd gearresteerd. De dag nadien werd hij aangehouden door de onderzoeksrechter te Veurne op verdenking van betrokkenheid bij de uitgebreide lijst van vermogensdelicten.

Op 1 december verscheen de man voor de raadkamer die zijn aanhouding met één maand verlengde.

Beide verdachten zijn aangehouden en het onderzoek is lopende.

“PZ Westkust blijft inzetten op onderzoek naar woninginbraken en grenscriminaliteit. We doen in deze donkere winterperiode een warme oproep om steeds onze diensten op de hoogte te brengen bij het zien van verdachte voertuigen of personen op plaatsen waar je dit niet verwacht.”