Politie Westkust onderschept gestolen wagen dankzij ANPR-camera’s

Woensdag 15 maart liep bij PZ Westkust via een ANPR-camera – dat is een slimme camera die verdachte voertuigen herkent –  een melding binnen dat een Spaans gestolen voertuig het grondgebied van de politiezone was binnengereden. Even later onderschepte onze ploeg het voertuig en de bestuurder.   

wagen

Na de “hit” werden onze ploegen aangestuurd om het voertuig en de inzittenden te vinden. Even later werd het voertuig aangetroffen. Van de bestuurder ontbrak elk spoor. Het getrainde oog van ons team zag even verderop een man die wat doelloos leek rond te wandelen. Onze ploeg vroeg de man onmiddellijk om zijn identiteitspapieren … die de man uit het verdachte voertuig wilde halen.  

Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Veurne, vorderde het gerechtelijk onderzoek. De onderzoeksrechter besliste om de man verder aan te houden. Eerstdaags verschijnt hij voor de raadkamer. 

Op het grondgebied van onze zone zijn 21 ANPR-camera’s aanwezig. De ANPR-camera's filmen in real time en nemen van elk voertuig dat ons grondgebied binnenrijdt een foto. Naast de nummerplaat registreren deze camera’s ook het merk, kleur, type en volume van de wagen.  Verdachte voertuigen worden in een nationale databank opgenomen. Indien een verdacht voertuig onze politiezone binnenrijdt, worden wij hiervan meteen op de hoogte gesteld. Onze ploegen gaan onmiddellijk op pad om dit voertuig en inzittenden te onderscheppen.  Het nut van deze slimme camera’s is alweer bewezen!