PZ Westkust en parket zorgen voor arrestatie van 48-jarige grootschalige informaticafraudeur

Politie Westkust (met steun van de lokale computer crime unit van PZ Westkust) en het parket zorgden voor de arrestatie van een 48-jarige Roemeense oplichter die zich onder andere schuldig maakte aan SIM-boxing fraude, een vorm van informaticafraude waarmee hij een groot geldbedrag verdiende. Het geld werd van zijn eigen firma versluisd naar zijn persoonlijke bankrekening.

thumbs up

SIM-boxing fraude



De verdachte maakte gebruik van een simbox (een toestel waarin je veel simkaarten kan plaatsen) om zo in bulk (een groot aantal per keer) o.a. sms’en door te sturen via goedkope prepaid kaarten.



Het ging om commerciële sms’en, maar ook om sms’en met toegangscodes voor allerhande internetapplicaties.



Door gebruik te maken van een simbox met prepaidkaarten kon de fraudeur nationale en internationale interconnectiekosten omzeilen. Wat uiteraard een invloed heeft op de inkomsten van de operators.



Hij contacteerde zo diverse bedrijven om met hem in zee te gaan. Door via hem te werken, vielen de interconnectiekosten weg (de zogenaamde beëindigingsvergoeding) en moesten de firma’s enkel een minder hoog bedrag aan hem betalen.



Een voorbeeld



Internationale spelers (bv. WhatsApp, Facebook, Google, …) dienen sms’en door te sturen naar hun gebruikers voor bv. activatie van codes, nieuwe wachtwoorden, …



Tussenfirma’s sturen deze sms’en naar de verdachte die ze vervolgens doorstuurt via de techniek van simboxing. Op deze manier worden internationale sms’en lokale sms’en.

Start van het onderzoek



De recherche van de PZ Westkust en het parket startten het onderzoek nadat ze melding kregen dat er opvallend veel gsm-nummers geactiveerd werden op naam van de 48-jarige Roemeen woonachtig in Nieuwpoort. Nadien activeerde hij ook nummers op namen van kennissen, vrienden en uiteindelijk ook onder valse namen. Tijdens het onderzoek bleek dat hij de gsm-nummers gebruikte om misdrijven te plegen.



Van eind 2016 tot en met heden activeerde de dader minstens 1500 verschillende gsm-nummers. Het ging steeds om goedkope prepaid kaarten. Dergelijke kaarten dienen voor persoonlijk gebruik, niet voor professionele en commerciële doeleinden. Zo kon de verdachte een aardige cent verdienen.



Gepleegde feiten



Naast het plegen van informaticafraude, inbreuken op de telecommunicatiewetgeving, wordt de verdachte in verdenking gesteld voor feiten van witwassen en misbruik van vennootschapsgoederen.



Hij verscheen op vrijdag 21/09 voor de raadkamer waar zijn voorlopige hechtenis werd gehandhaafd.



Een mooie zaak!