PZ Westkust en Technical Support Team federale scheepvaartpolitie bundelen hun krachten tijdens eerste succesvolle “no drugs” actie

Op woensdag 12/05 ging een grootschalige anti-drugsactie door in PZ Westkust van 15.00 uur tot 21.30 uur. De controles vonden plaats in de Kerkstraat (De Panne), de Albert-I-Laan (Koksijde) en de Kaai (Nieuwpoort).

no drugs

Aan de actie namen onze verkeersdienst, interventiedienst en SRT-team (Snel Respons Team) deel. We zetten ook onze eigenste drughond Miss en haar baasje in samen met haar collega-hond en baasje uit PZ Vlas (WVL4-hondenteam).

Uniek aan deze actie was de steun van het TST-team (Technical Support Team van de federale scheepvaartpolitie). Zij leverden bijstand met hun drugsdetectietoestel. Hiermee kunnen ze enerzijds via een swiping op de handen van de bestuurders nagaan of de betrokkene(n) in aanraking kwam(en) met verdovende middelen/medicatie. Anderzijds detecteert het toestel ook op bepaalde voertuigonderdelen (bv het stuur, de versnellingspook, …).

Tijdens de actie controleerden we samen met het TST-team 44 personen en werden 21 “swaps” met het detectietoestel uitgevoerd.

Van de 21 swaps waren er 11 positief waarvan 3 op medicatie en 8 op drugs. Bovendien troffen we in totaal 8,48 gram cannabis/marihuana aan.

Uit de actie bleek dus dat van de 44 gecontroleerde personen er 8 recentelijk met drugs in aanraking kwamen wat neerkomt op 18 % van alle gecontroleerde personen.

Een bewijs dat dergelijke acties wel degelijk een grote meerwaarde zijn.