PZ Westkust gebruikt infraroodcamerasysteem met superzoom in de strijd tegen mensensmokkel

Naast de reeds bestaande observatiecamera’s, drones, statische en mobiele ANPR-camera’s, zet PZ Westkust nu ook in op een infraroodcamerasysteem met superzoom voor de kust van De Panne. Het systeem behelst 2 type camera’s: een reguliere en een thermische camera. 

boat on sea

De hoofddoelstelling van het innovatieve camerasysteem, dat operationeel is sinds 20 mei 2020, is het detecteren van bewegingen van mensensmokkelaars in duinen en strand en van smallboats met transmigranten die via de hulp van mensensmokkelaars de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk willen maken.

Verschillende cijfers en incidenten wijzen uit dat dit hypermoderne camerasysteem meer dan broodnodig is. Enkel en alleen al in de maand mei gebeurden dit jaar 97 pogingen en oversteken naar het Verenigd Koninkrijk vanuit Noord- Frankrijk. Een stijging met 75 feiten ten opzichte van het jaar 2019 (toen 22). In nog 28 andere gevallen trof de Noord-Franse politie in mei dit jaar op hun grondgebied materiaal aan om de overtocht te maken. In 2019 waren dit slechts 4 gevallen.

Oversteken, pogingen, materiaalontdekkingen Noord-Frankrijk

In totaal werden in 2019, 54 transmigranten in Noord-Frankrijk en 154 transmigranten in het VK aangetroffen die zich op het water wilden wagen of effectief waagden. In 2020 waren dat er al 531 in Noord-Frankrijk en 720 in het VK.

Aantal onderschepte transmigranten

Eén voor één significante stijgingen en onrustwekkende cijfers voor grenszone PZ Westkust, wetende dat mensensmokkelaars hun werkterrein steeds meer en meer naar Belgische contreien verleggen. In 2019 kreeg PZ Westkust te kampen met 3 dossiers in het kader van vermoedelijke maritieme mensensmokkel. In 2020 betreft dit aantal reeds 6 dossiers wat betreft smallboats met inbeslagname van boten, motors en zwemvesten. Nu dus al een verdubbeling en dit in volle coronatijd met een gesloten Franco-Belge grens!

Mensensmokkel PZ Westkust

Het jaar 2020 begon in mineur voor de zone Westkust. 14 transitmigranten probeerden op 21/01 immers via De Panne het VK te bereiken in een gammel bootje dat in de vrieskou kapseisde. 6 personen werden onderkoeld aangetroffen, de andere 8 hadden reeds de vlucht genomen onder wie 2 kleine kinderen. 2 gerechtelijke arrestaties volgden na het aantreffen van 2 Afghaanse mensensmokkelaars in een voertuig in de Stationsstraat De Panne. Helaas bleef dit niet het enige incident (zie overzicht onderaan). Voor 2020 tellen we reeds 6 feiten wat betreft het gebruik van effectieve smallboats. Nu al een verdubbeling ten opzichte van het aantal feiten met mensensmokkelaars in 2019.

Het infraroodcamerasysteem met superzoom kan in deze problematiek soelaas bieden dankzij de detectie van warmtebronnen bij nacht en dit zowel in de duinen, op het strand als in de kustwateren. De detectie en scanning van targets gebeurt zeer nauwkeurig en het systeem kan maar liefst 5 km overbruggen.

Ook overdag zijn targets uiteraard zichtbaar via de reguliere camera waar de volledige kustlijn van De Panne op te zien is.

Alle beelden worden live gemonitord in het RTIC (Real Time Intelligence Centre/dispatching) van PZ Westkust en automatisch opgenomen.

Bij detectie door de infraroodcamera maakt de politiezone Westkust ook gebruik van hun drones met infraroodcamera’s en blikverlichting. Deze technologie kwam er onder impuls van gouverneur Decaluwé en met de steun van de burgemeesters van De Panne, Koksijde en Nieuwpoort.

Het politiecollege investeerde 20 000 euro in de huur van dit baanbrekende systeem en kon tevens op 10 000 euro van de gouverneur van West-Vlaanderen rekenen. In de toekomst zullen eventuele uitbreidingen zeker mogelijk zijn zowel aan Belgische zijde, als aan Britse en Franse landszijde.

We willen ten allen tijden menselijke drama’s vermijden waarbij een niet Noordzeewaardige boot vol met transmigranten en kinderen voor onze kust zinkt.

Bijlage 1: Maritieme transmigratie  2020 in PZ Westkust

21/01/2020

 • Smallboat met 14 transmigranten kapseist voor de kust van De Panne.
 • Voertuig gecapteerd in Stationsstraat De Panne met aan boord 2 Afghanen => 2 gerechtelijke arrestaties.

   

22/03/2020

 • Verdacht voertuig met gedimde lichten gecapteerd in de Koksijdsesteenweg (Koksijde) met aan boord 1 Iranese bestuurder en 7 Irakezen.
 • Bestuurder verstopte zich in de afgesloten ruimte bij de andere inzittenden.
 • 8 gerechtelijke arrestaties.

   

04/04/2020

 • Ingegraven bootje aangetroffen in de duinen van De Panne.

   

09/04/2020

 • Rubberen boot en buitenboordmotor aangetroffen in voertuig 1 De Pannelaan De Panne.
 • Reddingsvesten, 2 buitenboordmotoren, 1 vaartuig en 1 brandstoftank voor motorboten aangetroffen in voertuig 2 Duinhoekstraat De Panne.
 • 5 gerechtelijke arrestaties.

02/05/2020

 • Duitser en Iranees  aangetroffen in voertuig in R. Vandammeststraat Koksijde => 2 gerechtelijke arrestaties.
 •  11 reddingsvesten, buitenboordmotor, RIB, roeispanen en jerrycans met benzine aangetroffen.

17/05/2020

 • Aantreffen van draagtas met 3 jerrycans benzine en 1 jerrycan smeerolie in De panne Schuilhavenlaan.

Bijlage 2: Transmigratie 2019 in PZ Westkust

23/06/2019

 • 3 transmigranten aangetroffen in voertuig Stationsstraat De Panne => bestuurder gerechtelijk gearresteerd en 2 passagiers bestuurlijk aangehouden.

11/07/2019

 • 5 transmigranten aangetroffen in voertuig met verborgen ruimte Slachthuisstraat De Panne => 5 gerechtelijke arrestaties.

   

21/10/2019

 • 2 transmigranten aangetroffen in aanhangwagen van vrachtwagen Dijk De Panne.

Bijlage 3: Voorbereidende inspanningen transmigratie – monitoring en onderzoek van mensensmokkel

 • November 2018: Oprichting Taskforce Transmigratie ter ondersteuning van de Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken.
 • Maart 2019: Versterking CIK (interventiekorps van de federale politie) als permanent MATTA-team (Mobiel Afhandelingsteam Transmigratie) ter ondersteuning van de lokale zones.
 • Oktober 2019: Gemengd grensinformatienetwerk voor snellere infodeling in verband met transmigratie.
 • November 2019: Akkoord Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken voor versterking van FGP West-Vlaanderen (Federale Gerechtelijke Politie) wat betreft transmigratie.
 • Januari 2020: Trilateraal overleg tussen Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en België voor onderzoeken in verband met smallboats samen met Europol/EMSC (European Mediterranean Seismological Centre) en Frontex (Europees Grens – en kustwachtagentschap) + investering in digitale middelen zoals thermische camera.
 • April 2020: Opstart POC (Proof Of Concept) thermische camera in PPS (Pilot Pioneering System) PZ Westkust.

Labels