PZ Westkust pioniert met buurtpreventieapp in de strijd tegen criminaliteit

In PZ Westkust is het veilig vertoeven, maar wist je dat je zelf ook kan bijdragen tot die veiligheid?

Foto buurtpreventie 24

Download de gratis en gebruiksvriendelijke app “buurtpreventie24” op je smartphone en registreer je.

Via de app kan je als volwassen inwoner van PZ Westkust/handelaar in PZ Westkust zelf een oogje in het zeil houden in je buurt of wijk. Bovendien verhoogt het de samenhorigheid en sociale betrokkenheid. Door samen met de politie alert te zijn, kunnen we sneller optreden. 

Merk je een verdacht persoon, voertuig of situatie op, dan kan je dit met enkele klikken melden aan alle andere ingeschrevenen die op hun beurt kunnen reageren. Op die manier werken we samen aan een nog veiligere omgeving. De app biedt ook soelaas bij verdwijningen, bij de problematiek van verloren gelopen kinderen, …

Een belangrijke meerwaarde!

Een melding gebeurt eenvoudig via de SAAR-methode:

  • Signaleer (je merkt iets op, je ziet iets verdacht, …)
  • Alarmeer (alarmeer PZ Westkust via 058 533 000, doe dit vooraleer je iets in de app plaatst)
  • App (maak dit bekend aan de andere leden via de app)
  • Reageer (andere leden kunnen reageren via de app en zelf kan je ook verder op de situatie reageren)

De applicatie geeft onmiddellijk het algemeen nummer van PZ Westkust mee zodat de politie Westkust wordt ingelicht. Vervolgens zie je enkele invulbalkjes, zodat je meer details kan geven. De locatie verschijnt automatisch en je kan eventueel een foto toevoegen. Privacy is heel belangrijk. Berichten en foto’s verdwijnen bijvoorbeeld automatisch na 24 uur en je ziet alleen de initialen van de persoon die een bericht post. We werken kortom conform de geldende GDPR-wetgeving.

Hoe registeren?

Het enige wat je nodig hebt voor je registratie is een smartphone met internettoegang en een mailadres.

De registratie in de app wijst zichzelf uit, maar is het voor jou toch niet helemaal duidelijk? Surf dan naar https://www.buurtpreventie24.be/support/

Elke registratie wordt goedgekeurd door de politie Westkust waarna je een mail ontvangt met een inlogcode. Eenmaal je geregistreerd bent, ontvang je alle meldingen en maak je deel uit van het netwerk. We vragen je wel om de gedragsregels (te vinden via https://bit.ly/2Jbbkdr) na te leven.

PZ Westkust is de eerste zone in West-Vlaanderen die gebruik maakt van deze app en bovendien ook de eerste zone waarbij de politie actief participeert. Een unicum voor de politiewereld. 

De burgemeesters van de Westkust Marc Vanden Bussche (Koksijde) Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort) en Bram Degrieck (De Panne) beslisten om te investeren in deze app zodat jullie als volwassen inwoner/handelaar van PZ Westkust gratis kunnen deelnemen. 

”De app vervangt de tool ‘bin-net’ waarmee deelnemers/de politie waarschuwingen via sms of mail konden sturen. Voor deelname aan het ‘bin-net’ diende elke deelnemer een bedrag te betalen. Bovendien lag de focus vooral op handelaars. Hiervan stappen we nu af.

In PZ Westkust werken we al met buurtinformatienetwerken sinds 1997, maar een modern jasje drong zich op. Met de app zetten we verder in op digitalisering en innovatie en willen we burgerparticipatie aanmoedigen.

PZ Westkust is een moderne organisatie die dicht bij al haar inwoners en handelaars staat. We beseffen meer dan ooit dat de burgers samen met de politie de ogen en oren zijn. Samen zetten we ons 100 % in om een maximale veiligheid te garanderen,” klinkt het bij de burgemeesters van PZ Westkust.

Een echte aanrader!