Scoort jouw huisnummer een 5/5? Doe de huisnummercheck!

Een duidelijke leesbaar huisnummer is belangrijk. Hulpdiensten zoals politie, brandweer of ambulance moeten in geval van nood snel je woning kunnen terugvinden om op die manier de snelst mogelijke hulp te bieden. Een huisnummer dat overdag en ’s nachts goed leesbaar is, is hierbij van cruciaal belang.

Het komt nog veel te vaak voor dat hulpdiensten tijd verliezen om bij een dringende interventie het juiste huis of appartement te vinden omdat het huisnummer slecht leesbaar of erger nog: helemaal niet is aangebracht. Vooral ’s nachts en bij slecht weer vormt dit een probleem.

Voor je eigen veiligheid wordt sterk aangeraden ervoor te zorgen dat je huisnummer duidelijk leesbaar is van op de openbare weg.

Enkele tips:

  • Een verlicht huisnummer met bovendien kleurcontrasten, bv. zwarte letters op een witte achtergrond. Grote huisnummers zijn uiteraard altijd duidelijk.
  • Bij de dienst Bevolking van jouw stad of gemeente kan je gratis een huisnummerplaatje verkrijgen.
  • Indien je weet dat je op een moeilijk te bereiken locatie woont, meld dit dan tijdens je oproep naar het noodnummer.
  • Maak de oprit autovrij voor de aankomst van de hulpdiensten.
  • Steek 's nachts de buitenverlichting aan en laat bij een noodsituatie de hulpdiensten opwachten door een familielid of een buur.

Waar moet je het huisnummer ophangen?

  • Een apart huisnummer moet zichtbaar aangebracht worden naast elke deur of in-/uitgang naar de openbare weg toe van ieder gebouw dat bewoond is of bewoond kan worden, tenzij het een tweede uitgang betreft en de eerste uitgang al genummerd is.
  • Ook gebouwen bestemd voor administratief, commercieel en industrieel gebruik moeten worden voorzien van een huisnummer, zelfs indien ze geen woning bevatten.
  • Wanneer een gebouw niet langs de openbare weg gelegen is, dient aan de hoofdtoegang van het terrein, een duidelijk zichtbaar huisnummer te worden aangebracht.
  • Op plaatsen waar de gevel van een woning of gebouw niet aan de openbare weg paalt, is het raadzaam om het huisnummer op de postbus te herhalen.
  • Als het huisnummer niet leesbaar is van op de plaats waar de brievenbus zich bevindt, dient het huisnummer duidelijk leesbaar vermeld te worden op of in de buurt van de brievenbus. Indien aan één huisnummer meerdere busnummers zijn toegekend, moeten de busnummers duidelijk zichtbaar en leesbaar vermeld worden op of nabij de overeenkomstige brievenbus.

Een correcte en duidelijke plaatsing van een huisnummer zorgt ervoor dat je woning makkelijk te vinden is. Dit is niet alleen in het belang voor jezelf en je familie maar ook voor alle hulpdiensten. 

Is jouw huisnummer hulpdiensten-proof? Doe de check!

☑   Mijn huisnummer is aangebracht
☑   Mijn huisnummer is makkelijk leesbaar vanop de openbare weg
☑   Mijn huisnummer is verlicht en/of ’s nachts goed leesbaar
☑   Mijn huisnummer heeft kleurcontrasten (bv. zwarte letters op een witte achtergrond)
☑   Mijn huisnummer staat ook op mijn brievenbus of is aangebracht t.h.v. de openbare weg