Microsoft scam

Microsoft scam is een oplichtingsvorm waarbij de verdachten proberen toegang te krijgen tot uw computersysteem.

Ze doen zich voor als medewerkers van Microsoft. Veelal nemen ze telefonisch contact op, met de mededeling dat er een probleem is met uw computer (virus, softwareprobleem, ...). De zogezegde beveiligingsexpert van Microsoft zegt hierbij wel te kunnen helpen, maar heeft dan wel dringend toegang nodig tot uw toestel. De "expert" zal u programma's laten installeren die hem in staat stellen om uw toestel vanop afstand te controleren. Via deze tools kan hij uw toestel blokkeren. Eens zover vragen ze een geldsom indien u opnieuw gebruik wenst te maken van uw computer. In andere gevallen besmetten ze uw computer of worden persoonlijke gegevens gestolen.

Hoe te voorkomen?

- Wees meteen kritisch wanneer u een medewerker van een groot technologiebedrijf aan de lijn krijgt.

  • Veiligheids- en softwareproblemen worden opgelost via updates. Deze firma's hebben tijd noch ruimte om individuelen op te bellen en hun computer in orde te brengen.

- Download geen programma's die u aangeraden worden over de telefoon/mail.

- Sla niet in paniek wanneer men u vertelt dat uw computersysteem in de problemen zit.

  • De verdachten willen u overrompelen om u zo extra onder druk te kunnen zetten. Blijf kalm en in geval van twijfel, trek dan met uw computer naar uw leverancier/verkoper en vraag er zijn/haar advies.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier.