Wat is 'WHALING'?

Whaling: nu ook via WhatsApp of Messenger!

'Whaling' (het Engelse woord voor walvisvangst) is een 'Cybercrime'-fenomeen waarbij een oplichter zich voordoet als een (voor jou) bekende persoon. De oplichter vraagt om even wat geld over te maken omdat hij/zij met een klein probleem zit en tijdelijk niet aan zijn/haar rekening kan. Uiteraard met de belofte om dit zo snel mogelijk terug te betalen (niet dus...!).

Nieuw is deze manier van fraude niet. Maar waar deze voorheen hoofdzakelijk per mail gebeurde, zien we nu dat je ook via Facebook (Messenger) en zelfs via WhatsApp dergelijke frauduleuze berichten kan krijgen! OPLETTEN DUS!

Hoe is whaling mogelijk?

Hoe je zulke berichten kan ontvangen van oplichters? Bijvoorbeeld omdat het e-mail- of Facebookaccount van jouw vriend(in) werd gehackt. Het bericht wordt dan ook echt vanuit zijn of haar account aan jou verstuurd. Er kan ook een nieuw account zijn aangemaakt met bijvoorbeeld de foto en gegevens van jouw vriend(in). Gaat het om een Facebookaccount, dan krijg je in dit geval eerst een vriendschapsverzoek. Ben je al bevriend op Facebook, dan kan je dit verzoek dus al meteen negeren. In het geval van WhatsApp is jouw telefoonnummer of de contactlijst van je vriend(in) in handen gevallen van fraudeurs en word je door een onbekend telefoonnummer benaderd. Meestal zegt de oplichter dan dat hij/zij een nieuw gsm-nummer heeft omdat om één of andere reden (gsm stuk, gsm in het water gevallen, ...) het oud nummer niet meer in gebruik is.

WhalingWhaling

Hoe herken je whaling?

Vaak zijn de berichten in slecht Nederlands geschreven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een foutloos bericht wel betrouwbaar is. Waarschijnlijk voel je het al in je onderbuik.... Ben jij echt de eerste persoon die de bekende hiervoor zou raadplegen? En zou die dat dan niet via een andere manier doen? Herken je het taalgebruik?

Wat te doen bij whaling?

Maak nooit zomaar geld over! Als je twijfelt aan de echtheid van het bericht, zoek het dan eerst tot op de bodem uit. In het geval van een WhatsApp-bericht kan je het onbekende nummer bellen. Je merkt snel genoeg of je jouw vriend(in) aan de lijn hebt of niet. Je kan ook direct contact opnemen met de bekende. Doe dat persoonlijk, bijvoorbeeld via het telefoonnummer dat je van hem/haar hebt.

bron: www.cybercrimeinfo.nl

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 089 47 47 47.