Nieuws

UPDATE MAATREGELEN CORONAVIRUS

UPDATE COVID-19Deze maatregelen kunt u terugvinden op de website: https://www.info-coronavirus.be/nl

Weet dat deze maatregelen regelmatig worden aangepast en dat best eerst deze site consulteert indien u vragen heeft om de politie niet te belasten met vragen omtrent de pandemie. DUS A.U.B. GEEN VRAGEN OVER HET CORONAVIRUS STELLEN VIA ONS TELEFOONNUMMER 089 47 47 47 OF E-MAIL (info@politielama.be) ZODAT WE ONS KUNNEN CONCENTREREN OP POLITIEHULP.

Het callcenter waar het publiek met vragen over het coronavirus en welke maatregelen er momenteel worden genomen is bereikbaar op het telefoonnummer 0800 / 14689

UPDATE COVID-19

MONDMASKER VERPLICHT

 

SLim campagne zomer 2020

Na drie maanden kunnen we terug genieten van gezellige avonden met familie en vrienden. Zowel thuis als op restaurant en café kunnen we elkaar, als we de coronavoorzorgsmaatregelen respecteren, ontmoeten. Het uitgelezen moment om bij te praten met een hapje en een drankje. Het provinciebestuur, de gouverneur en de Limburgse politiediensten juichen dit toe maar vragen tegelijkertijd aandacht voor een ander belangrijk aspect: verkeersveiligheid!
Daarom vragen ze samen om “SLim” te zijn deze zomer, want wie SLim is … rijdt nuchter.

SLim staat voor Safe Limburg.

Omwille van de coronamaatregelen vindt er deze zomer geen grote nationale of gewestelijke campagne over het rijden onder invloed plaats.
Net nu krijgen we beelden en berichten binnen over mensen die door alcohol- en/of druggebruik de grenzen van het maatschappelijk toelaatbare opzoeken. Denk maar aan de samenscholingen na het sluitingsuur van de horeca of de feestjes waarop afstand houden moeilijker wordt naarmate het uur – en het alcoholgebruik – vordert.

“Wij hebben niets tegen uitgaan of een goed feestje, maar het moet veilig gebeuren en als we de weg op gaan moeten we ons verantwoordelijk gedragen”, zegt gedeputeerde van Veiligheid en Mobiliteit, Bert Lambrechts. “Met deze SLim-campagne rekenen we ook op ieders gezond verstand in het verkeer. Drinken en rijden gaan niet samen, dus kies voor een nuchtere bestuurder, alternatief vervoer of misschien zelfs een overnachting”, gaat hij verder.

Michel Carlier, waarnemend gouverneur, wijst op het belang van de politiecontroles: “Controle is een noodzakelijke maatregel om iedere bestuurder op zijn verantwoordelijkheid te wijzen. Toch willen we de mensen stimuleren door hen een kleine attentie aan te bieden wanneer de chauffeur nuchter en clean aan het stuur zit. In deze tijden moesten we niet lang nadenken om een bruikbaar gadget te zoeken: handgel.”

“SLim, ontsmet en met afstand, kwestie van gezond verstand”, een eenvoudige boodschap maar wel met grote impact. “We moeten ons hieraan houden voor ieders gezondheid en veiligheid, zowel die van jezelf als die van je naasten en de mensen waarmee je de openbare weg deelt”, zegt Bert Lambrechts.

“In de zomer van 2019 was 98 % van de gecontroleerde Limburgers “SLim”, toch was in 7 % van alle ongevallen minstens één partij onder invloed van alcohol of drugs. Er is dus nog zeker marge voor verbetering van de verkeersveiligheid”, stelt Michel Carlier nog.

Robin Minten, de directeur-coördinator van de federale politie Limburg, bevestigt dat ondanks de gezondheidscrisis ook verkeersveiligheid een prioriteit blijft. “De politiediensten hebben de laatste maanden hard gewerkt en er wordt nog steeds veel van hen gevraagd. Toch zijn we ervan overtuigd dat het verkeer nog te veel slachtoffers maakt en daarvoor moeten we ook onze verantwoordelijkheid oppakken. Er zullen, binnen de grenzen van de coronamarges, controles georganiseerd worden over de ganse provincie.”

Vorig jaar controleerden de Limburgse politiediensten van zowel de Lokale als de Federale Politie net geen 30.000 bestuurders.

Dit jaar worden de controles coronaproof gemaakt waardoor de selectiemethode licht aangepast zal worden.

Ook wij doen mee aan de SLim-actie. Tijdens de zomermaanden zullen wij meerdere keren een gecoördineerde controleactie uitvoeren, gericht op het rijden onder invloed. Hou onze mediakanalen in de gaten om meer te weten te komen over aankondigingen, en resultaten. 

Maar controle of niet: wie SLim is, rijdt nuchter!

Het jaarverslag 2019 werd op dinsdag 23 juni gepresenteerd aan de politieraad. Het is goed om even achterom te kijken en verantwoording af te leggen. Vanzelfsprekend is er veel meer gebeurd afgelopen jaar in onze twee gemeenten, maar het jaarverslag bevat de belangrijkste gebeurtenissen, projecten en de cijfergegevens in het kader van onze prioriteiten binnen het Zonaal Veiligheidsplan. Dit jaarverslag wijst ons ook op belangrijke uitdagingen die op ons afkomen zoals bv. de aanpak van cybercriminaliteit. Ben je de romans en de thrillers beu gelezen tijdens de coronacrisis dan is dit eens iets anders.
Het jaarverslag 2019 is beschikbaar via deze link https://issuu.com/politielama/docs/jaarverslag_2019_

jaarverslag 2019