Kan ik mijn verkeersboete ook digitaal ontvangen?

Vanaf 29 januari 2020 zijn de verkeersboetes gedigitaliseerd. U kan de digitale documenten gecentraliseerd in uw eBox ontvangen. eBox is een beveiligde en persoonlijke elektronische postbus voor de burger.

Er wordt gestart met een overgangsperiode waarin de burger kan kennis maken met de mogelijkheden van de eBox. Tijdens deze fase ontvangt de overtreder de boete zowel op papier als digitaal. De betalingsmogelijkheden blijven dezelfde: via de website, via QR-code of via overschrijving.

In de volgende fase ontvangen de overtreders die hun eBox gebruiken louter nog een elektronische versie. Enkel indien de overtreder niet reageert op het proces-verbaal en de onmiddellijke inning, wordt de aanmaning nog steeds in beide formaten verstuurd.

Burgers worden aangemoedigd om hun elektronische postbus te gebruiken zodat de verwerking van papier beperken kan worden en de burgers hun boetes steeds efficiënt en veilig kunnen betalen en beheren, waar en wanneer ze willen.

Ook ondernemingen zullen verkeersboetes ontvangen via hun eBox (bedrijven). Die oplossing zit momenteel in de ontwikkelingsfase.

De federale overheid stelt alles in het werk om hun diensten te digitaliseren. Zo willen ze uw comfort verhogen en het contact tussen de burgers, openbare diensten en ondernemingen verbeteren. 

Opgelet: Justitie en politie sturen nooit betalingsverzoeken naar een privé-e-mailadres. De overtreder ontvangt zijn boete steeds in zijn beveiligde eBox.

 

Bron: FOD Justitie

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 089 39 14 10.