Welke documenten moet je tonen bij een politiecontrole?

Boorddocumenten zijn de documenten die... aan boord moeten zijn van elk gemotoriseerd voertuig dat zich op de openbare weg bevindt. Maar welke boorddocumenten kan de politie bij een controle opvragen?

Je rijbewijs

Allereerst is er het rijbewijs van de bestuurder, dat uiteraard geldig moet zijn voor de categorie van het voertuig dat hij op het moment van de controle bestuurt.

Momenteel zijn er nog veel papieren rijbewijzen in omloop. Die zullen tegen 2033 geleidelijk aan worden vervangen door rijbewijzen in kaartvorm (net als je identiteitskaart). Tot dan blijft een papieren versie ook geldig.



Vernieuw je rijbewijs als:

- je het verloren bent of het gestolen werd;

- het beschadigd werd of onleesbaar is;

- je niet meer op de foto lijkt;

- je rijbewijs werd ingetrokken door een buitenlandse autoriteit.





Het verzekeringsbewijs

Je moet ook het verzekeringsbewijs kunnen voorleggen. De geldigheidstermijn van dat document mag natuurlijk niet verstreken zijn op het moment van de controle. Heb zeker ook altijd een Europees aanrijdingsformulier bij de hand. Dat formulier zal wel nooit worden opgevraagd bij een controle, maar het is onmisbaar bij een ongeval waarbij een minnelijke schikking wordt getroffen.





Het kentekenbewijs

De politie kan ook het kentekenbewijs (= inschrijvingsbewijs) controleren. Sinds 1 september 2013 bestaat dat uit twee afzonderlijke delen: het deel "voertuig" dat, zoals de naam al doet vermoeden, in het voertuig moet liggen, en het deel "domicilie" dat zorgvuldig thuis moet worden bewaard.

Als je een van de delen kwijtraakt of er een deel wordt gestolen, meld dit dan bij de politie en vraag een duplicaat aan bij de DIV.



Het keuringsbewijs

Als een voertuig al eens gekeurd werd, kan de politie het keuringsbewijs opvragen. Zorg ervoor dat de geldigheidsdatum van dat document niet verstreken is.





Ook goed om te weten...

  • Opgelet! De politie zal de originele documenten willen zien, geen kopieën. Als je die niet kan voorleggen, is het mogelijk dat er een proces-verbaal wordt opgesteld. In dat geval moet je je auto daar achterlaten tot je de originele documenten hebt voorgelegd aan de politiedienst die de controle uitvoerde. Zorg ervoor dat je ook in orde bent wanneer je een voertuig van iemand leent. Soms geeft iemand niet graag de originele documenten mee, maar jij draagt de gevolgen bij een politiecontrole…

     
  • Ook handig om te weten is dat iedereen die ouder is dan 15 jaar en zich op de openbare weg bevindt, zijn identiteitskaart altijd bij zich moet hebben. Die kan bijvoorbeeld worden opgevraagd bij een controle na een overtreding.

     
  • Wat betreft het gelijkvormigheidsattest/conformiteitsattest: dat is een document van de importeur van het merk waarmee deze bewijst dat het voertuig voldoet aan de technische voorschriften die gelden op het Belgische grondgebied. Je hoeft dat document niet altijd aan boord te hebben, maar het is wel verplicht bij een autokeuring.

 

Bron: www.secunews.be

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie CARMA via het contactformulier of telefonisch via 089 39 14 10.