Algemene info buurtinformatienetwerken (BIN's)

Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een vorm van samenwerking tussen inwoners van een bepaalde buurt of wijk en de lokale politie. Informatie-uitwisseling staat centraal om zo criminaliteit te voorkomen en aan te pakken.

Het doel is om:

  • het algemene veiligheidsgevoel te verhogen;
  • de sociale controle te bevorderen;
  • het belang van preventie te verspreiden.

Buurtbewoners, maar ook winkeliers of bedrijven, lichten de politie in (via het noodnummer 101) als ze iets verdachts zien. De politie onderneemt dan de nodige stappen.

Hoe werkt een BIN?

Voor elk BIN is er een coördinator. Hij is het vaste aanspreekpunt van de politie voor de opvolging van het BIN en hij functioneert daarenboven als spreekbuis tussen politie en BIN-leden.

De BIN-leden engageren zich om abnormale feiten, gedragingen en personen onmiddellijk door te geven aan de meldkamer van de politiezone Rivierenland (015 464 464). Dit kan de klok rond. Ook de normale contacten met de wijkagent zijn een belangrijk medium en er kan eveneens informatie doorgemaild worden.

De politie van haar kant verspreidt gestructureerde BIN-berichten naar de BIN-leden wanneer zij oordeelt over voldoende nuttige gegevens te beschikken. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen rode en groene berichten.

  • Rode berichten zijn dringende en belangrijke berichten. Ze worden in real time verspreid naar alle BIN-leden bij heel dringende en acute situaties onder de vorm van een gesproken boodschap op de huistelefoon en/of mobiele telefoon.
  • Groene berichten zijn belangrijk, maar niet dringend. Ze worden verspreid via e-mail. Groene berichten zijn onder meer bedoeld om feedback te geven, preventietips te verspreiden en informatie te geven over veiligheidsfenomenen.

Hoe een buurtinformatienetwerk (BIN) opstarten?

Het initiatief om een BIN op te richten, komt vanuit de buurbewoners en wordt ondersteund door de lokale politie en overheid.

Is er voldoende interesse om binnen uw omgeving zelf een BIN(-Z) op te starten, neem dan contact op met het aanspreekpunt BIN van onze zone via mail naar PZ.Rivierenland.BIN@police.belgium.eu.

 

 

Meer informatie

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 015 464 464.