De wegcode geldt ook voor steps!

Het succes van steps volgens het “free floating”-principe (dat wil zeggen zonder oplaadpunt of station waar ze moeten worden achtergelaten) is overweldigend. Om ervoor te zorgen dat dit zachte vervoermiddel geen overlast veroorzaakt, moeten de gebruikers van die deelsteps enkele veiligheidsregels naleven.

trotinnette

Om een elektrische step te huren, moet u minstens 18 jaar zijn. Een rijbewijs is niet nodig. Aangezien steps een snelheid van 20 tot 25 km/u kunnen halen (afhankelijk van het merk), wordt de gebruiker ervan gelijkgesteld met een fietser. Net zoals fietsers, moeten gebruikers van de step dus op de rijbaan of de fietspad rijden als er een is. Zij moeten hun snelheid onder controle houden, duidelijk aangeven welke richting zij uit willen (had uitsteken), voetgangers voorbijsteken op een veilige afstand en vooral zichtbaar zijn. Het dragen van een helm is niet verplicht, maar wordt wel aanbevolen.

Hoewel deelsteps ’s nachts niet kunnen worden gebruikt, is het verplicht om in het donker een fluohesje te dragen en vooraan een wit (of geel) en achteraan een rood licht te hebben. Verhuurfirma’s dringen er ook op aan om een step niet met meerdere personen tegelijkertijd te gebruiken. Sommige firma’s hebben zelfs al campagnes op touw gezet om gebruikers ertoe aan te zetten de steps correct te gebruiken.

Verantwoord parkeren

Zodra u bent aangekomen op uw bestemming, moet u de step op een verantwoorde manier parkeren. Hiervoor krijgen gebruikers van steps de meeste kritiek en terecht. Er moet een doorgang van minstens 1,50 meter breed worden vrijgelaten op het voetpad zodat voetgangers kunnen passeren en garages en toegangsdeuren moeten vrij blijven. Ook haltes van het openbaar vervoer en oversteekplaatsen voor voetgangers moeten toegankelijk blijven.

De politiemensen van de politiezone Montgomery herhalen het vaak: “Hoffelijkheid en respect voor de wegcode, dat is de beste combinatie om zich veilig te verplaatsen in het verkeer.”