Twee leden van ons politiezone Montgomery kregen een Burgerlijk Ereteken van 2e klasse voor een daad van moed of zelfopoffering.

Afgelopen maandag 18 juli hadden de heer Olivier Maingain, burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe en voorzitter van het politiecollege, en onze korpschef Michaël Jonniaux de grote eer en het genoegen om het diploma en het Burgerlijk Ereteken van 2de klasse te geven aan de inspecteurs Rudy VLASSELAER en Benjamin NAGELS van onze politie-antenne Louvain-en-Woluwe. Deze onderscheiding wordt toegekend door Zijne Majesteit de Koning op voorstel van Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden voor een daad van moed en zelfopoffering. 

bravoure

Even een herinnering aan de feiten: op 28/01/2021 om 13.54 uur brak een brand uit in een appartementsgebouw/kot gelegen op het Carnoyplein in Sint-Lambrechts-Woluwe. De vlammen ter plaatse waren al duidelijk zichtbaar via onze bewakingscamera's! Inspecteurs Rudy VLASSELAER en Benjamin NAGELS waren op dat moment van permanentie in de antenne Louvain-en-Woluwe, op enkele meters van de brand. Wanneer ze op de hoogte van de feiten werden gebracht, snelden ze meteen ter plaatse. 

Aangekomen voor het appartement in kwestie klopten de inspecteurs op de deur en toen ze geen antwoord kregen, probeerden ze de deur open te beuken met een brandblusser en nadien probeerden ze de deur open te trappen. Eenmaal de deur geopend, merkten ze al snel dat het appartement vol rook hing. De inspecteurs kropen vervolgens, elk op hun beurt om hun veiligheid te waarborgen, over de grond om er zeker van te zijn dat er zich niemand in het appartement bevond en blusten vervolgens de brand die in de keuken was ontstaan. 

De brandweerlui die een paar minuten later ter plaatse kwamen, nadat de brand door onze collega's onder controle was gebracht, bedankten en feliciteerden hen en benadrukten hun goede tussenkomst en de goede reflexen die ze gehad hadden. Ze benadrukten ook dat hun tussenkomst het mogelijk had gemaakt de uitbreiding van de brand te beperken tot het betreffende appartement. 

Licht bedwelmd door de ingeademde dampen hebben onze collega's zich laten onderzoeken in de Cliniques universitaires Saint-Luc en hebben nadien hun dienst hervat! 

Elke dag nemen onze politiemensen risico's om burgers te helpen of te redden. Het is dan ook bijzonder aangenaam en bemoedigend voor onze politiezone om twee leden zo beloond te zien.