36 gemachtigde opzichters krijgen getuigschrift van burgemeester

Op 13 september 2018  kregen 36 kandidaten een praktische opleiding tot gemachtigd opzichter.

Het theoretisch gedeelte van de opleiding, georganiseerd door de provincie, hadden ze al achter de rug.

Hierbij lag de focus op:

  • de plaats van de voetganger en het oversteken van de rijbaan;
  • het gedrag van bestuurders tegenover voetgangers;
  • de signalisatie;
  • de voorzichtigheidsregels die in acht moeten worden genomen;
  • het anticiperen op gedragingen van weggebruikers en ook op fouten die zij kunnen begaan;
  • de beoordeling van de verkeersomstandigheden.
gemachtigd opzichter

Omdat het merendeel van de kandidaten leerkrachten van de stedelijke basisschool in Munsterbilzen zijn, werd het praktijkgedeelte van de opleiding in de onmiddellijke omgeving van de school gegeven.

Bij het omzetten van de theorie in de praktijk leren de kandidaten hoe ze gepast aanwijzingen moeten geven aan bestuurders en hoe ze het verkeer kunnen stilleggen.

“Het correct inschatten van het verkeersgebeuren is hierbij van groot belang”, aldus inspecteur Johnny Greyn – verkeersspecialist van de politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst.

Het is de bedoeling dat de gemachtigde opzichters de verworven kennis onmiddellijk na de opleiding in de praktijk kunnen brengen.

Om deze reden kregen ze, meteen na het afronden van de opleiding, een getuigschrift overhandigd door Frieda Brepoels, burgemeester van de gemeente waarin de opzichters hun taak zullen uitvoeren, zij is tevens voorzitter van de politiezone.

“De gemachtigde opzichters mogen groepen helpen op de weg naar en van school, aan de schoolpoort en bij andere activiteiten – en dit zonder beperking. Zo mogen ze onder andere het verkeer stilleggen om groepen kinderen, scholieren, bejaarden of personen met een handicap te laten oversteken”, zegt burgemeester Brepoels.

“Het stadsbestuur is verheugd dat deze groep van geëngageerde vrijwilligers op die manier wil bijdragen aan de verkeersveiligheid in onze gemeente.”

Gemachtigde opzichters kan je herkennen aan hun uitrusting, die bestaat uit een band met horizontaal de nationale kleuren en, in zwarte letters op de gele strook, de naam van de gemeente.

Deze band wordt om de linkerarm gedragen.

Ze moeten ook een seingeversbord (C3) bij zich hebben om het verkeer te kunnen stilleggen.