Bestuurder zonder rijbewijs tracht controle "Weekend zonder alcohol" te ontvluchten

Afgelopen weekend vonden er in Bilzen, Hoeselt en Riemst verkeerscontroles plaats in het teken van het nationale "Weekend zonder alcohol".
Zaterdagavond en -nacht stonden onze ploegen opgesteld op de Tongersesteenweg in RIEMST, Rode Kruislaan en Meershoven in BILZEN en op de Bilzersteenweg in HOESELT.

wkdcontrole

Alcohol

Van de 582 afgenomen ademtesten waren er 571 "safe". 
11 bestuurders hadden te diep in het glas gekeken en moesten hun rijbewijs tijdelijk inleveren. 

Drugs

Er werden tijdens de controles ook 10 speekseltesten afgenomen. 6 bestuurders bleken onder invloed van verdovende middelen (cannabis, amfetamines, en/of cocaïne) te rijden. 
Ze zagen hun rijbewijs meteen voor de duur van 15 dagen ingetrokken worden.

Eén bestuurder trachtte echter de vlucht te nemen. Hij kon onderschept worden en bleek geen houder te zijn van een rijbewijs. Hij bleek reeds meermaals geverbaliseerd te zijn voor het besturen van een voertuig zonder over een geldig rijbewijs te beschikken. Meer nog, hij diende op het moment van de controle nog een rijverbod betekend te krijgen na een eerdere uitspraak van de Politierechtbank van Tongeren. Dit werd meteen uitgevoerd. 

De vrouwelijke passagier in de auto nam na de vlucht het stuur over maar legde eveneens een positieve speekseltest af voor amfetamine en cocaïne.  Haar voorlopig rijbewijs (leervergunning 18 maanden) werd onmiddellijk ingetrokken. Ze kreeg ook nog een PV voor het toevertrouwen van een voertuig aan een persoon zonder rijbewijs.

Technische eisen

Tijdens de controles bleek één voertuig niet in orde met de tuning-wetgeving. De bestuurder kreeg een PV.
Ook werden er 12 processen-verbaal van waarschuwing opgesteld voor allerhande technische eisen van het voertuig (bv. defecte verlichting), of beschadigde rijbewijzen. 
1 bestuurder bleek een mes op zak te hebben. Het verboden wapen werd in beslag genomen.