Controle op "ophalers van oud ijzer"

In het centrum van Bilzen werd vrijdag een ophaler van oude metalen onderworpen aan een controle. De laatste tijd bereikten ons meer en meer meldingen van dergelijke “oud ijzer handelaren” die binnen onze zone actief zijn, vandaar gingen de ploegen meteen op pad om het voertuig te onderscheppen. 

beeld oud ijzer

Dergelijke ophalers verplaatsen zich in een bestelwagen en gebruiken een geluidsinstallatie om buurtbewoners aan te manen afgedankte ijzerwaren aan de straatzijde te deponeren zodat de goederen tijdens een volgend rondje kunnen opgehaald worden. Malafide handelaars kunnen echter geen vergunning voorleggen die hun activiteiten toelaat. Bovendien besturen ze vaak een voertuig  dat verkeerstechnisch niet in orde is, en ook het gebruik van de geluidsinstallatie is zelden vergund.

Zo ook de handelaar die afgelopen vrijdag aan de kant gehaald werd. De bestuurder stond niet geregistreerd als erkend vervoerder van afvalstoffen (Art. 6.1.3.1 VLAREMA-wetgeving). Het reeds opgehaalde afval werd ook niet (zoals voorgeschreven) gescheiden vervoerd. Het voertuig zelf beschikte ook niet over de nodige attesten en certificaten die nodig zijn voor vervoer van afval.

De drie inzittenden van de bestelwagen mochten hun lading van 510 kg ijzerwaren onder politiebegeleiding droppen bij het recyclagepark te Bilzen. Er werd proces-verbaal opgesteld.

We vragen aan de inwoners van onze zone om verdachte toestanden te melden via het telefoonnummer 101 zodat één van onze ploegen de nodige controles kan uitvoeren.