Cybercriminelen misbruiken de coronacrisis om je op te lichten

Het coronavirus houdt ons vandaag allemaal in de ban. Elke dag lezen we nieuwe berichten over het virus: hoe moeten we ons beschermen ? Hoeveel besmettingen zijn er in België? Hoe gevaarlijk is het virus? We spreken erover met onze vrienden, we sms'en, WhatsAppen en mailen met vragen, antwoorden en andere informatie over COVID-19. Cybercriminelen maken misbruik van de situatie om ons gegevens of geld te afhandig te maken, of om ons op te zadelen met een ander soort virussen. 

gif safeonweb

Cybercriminelen spelen in op de actualiteit en weten welke thema's ons interesseren. Wees daarom steeds op je hoede wanneer je verdachte berichten krijgt met links over een actueel onderwerp.

Opgepast voor phishing rond het coronavirus

Er zijn heel wat valse berichten over het coronavirus in omloop:

  • met aanbiedingen over mondkapjes
  • met valse geldinzamelacties voor slachtoffers van het virus
  • met links naar valse nieuwssites
  • met aanbiedingen over vaccins

Wees daarom waakzaam voor berichten over het coronavirus en klik niet zomaar op links in verdachte berichten. 

  • Door te klikken op verdachte links download je soms virussen.
  • Wanneer je je persoons-en betaalgegevens invult op de website naar waar je wordt geleid wordt je rekening geplunderd.

     

Valse informatie

Wend je voor correcte informatie enkel naar betrouwbare websites. Beperk je voor informatiegaring tot de websites van de Overheid (www.info-coronavirus.be), van Politie, je gemeente, of erkende organisaties. 

Safe On Web

Verdachte berichten kan je steeds overmaken via  verdacht@safeonweb.be Klik zeker niet op een link die in een verdachte mail of in een verdachte sms wordt meegegeven.



Op de website van SafeOnWeb vind je alle informatie over cybercriminaliteit en phishing. Elke dag krijg je hier een update van actuele gevallen van cybercriminaliteit.

Laat je niet vangen, en let op de signalen van een verdacht bericht!