De week van de handhaving

Van 30 september tot 6 oktober vindt de handhavingsweek plaats, een initiatief van Mooimakers.be. Samen met andere handhavers zoals  lokale toezichthouders, inspecteurs van een busmaatschappij, GAS-ambtenaren, enz. zetten we deze week extra in op controles rond zwerfvuil.  

cartoon

Wij als lokale politie gaan deze week nog een beetje meer erop letten of we mensen kunnen betrappen op het achterlaten van zwerfvuil, en we gaan nog een beetje harder inzetten op de strijd tegen sluikstorten. We zetten uiteraard ook extra in op sensibilisering en spreken mensen aan op bijvoorbeeld die ene sigarettenpeuk die zo gemakkelijk in de goot belandt, of dat drankblikje dat door een fietser achteloos in de berm gedropt wordt. Anderzijds willen we een  pluim geven aan de mensen die zich de moeite getroosten een papiertje op te rapen en dat een eindje verder in een vuilbak te deponeren, of die op een andere manier, welke manier dan ook, bijdragen aan een schoner straatbeeld. 

Veel mensen weten wel dat de problematiek rond zwerfvuil zeker niet te onderschatten valt, toch kunnen we niet genoeg de aandacht vestigen op wat we als burger zelf kunnen doen om het probleem aan te pakken. Om ons hierbij te helpen organiseert het Vlaamse initiatief Mooimakers volgende week voor het derde jaar op rij een handhavingsweek. Alle handhavers worden hierbij opgeroepen hun steentje bij te dragen, al staat het je als burger natuurlijk ook vrij om mensen aan te spreken die in de fout gaan. 

Limburg.net zal het initiatief ondersteunen door volgende week langs al haar recyclageparken te controleren op het goed afdekken van aanhangwagens. Rond een containerpark is het probleem van zwerfvuil immers duidelijk merkbaar. Wie zijn aanhangwagen correct heeft afgedekt, maakt kans op een leuke attentie. 

Waarom is het zo belangrijk deze week het probleem extra in de verf te zetten? We staan er vaak niet bij stil maar zwerfvuil en sluikstorten kosten de lokale en andere overheden handenvol geld dat op een andere, meer nuttige manier zou kunnen besteed worden. Vergeet zeker ook de impact op het milieu niet. Denk maar aan het plastic in onze waterlopen, dieren die verstrikt raken in zwerfvuil of zwerfvuil dat via veevoeder in de magen van koeien terechtkomt. Al het materiaal dat in zwerfvuil en sluikstorten terechtkomt is trouwens verloren voor recyclage. Los daarvan is zwerfvuil ook gewoon heel storend en draagt het bij tot een groter gevoel van onveiligheid (het "ghetto-gevoel"). 

Voor heel veel tips over wat je zelf als burger of vereniging kan ondernemen in de strijd tegen het zwerfvuil kan je terecht op de schone (!) en overzichtelijke website van Mooimakers.be https://mooimakers.be/ 

Je kan hier ook deelnemen aan een actie om je zuivere stoep in de kijker te zetten waarbij je een leuke prijs kan winnen!