Donkere dagen? Verlicht jezelf!

Shine bright! Dat is een motto om naar te leven wanneer de herfst zijn intrede doet. In de maand oktober controleren wij extra op verlichting, zowel bij fietsers als bij motorvoertuigen. Donkere dagen? Dan zorg je zelf voor extra licht, met eventueel een sausje van fluo 'on top'. 

fietsertje

Zwakke weggebruiker

Fietsverlichting is niet alleen belangrijk om zelf goed te kunnen zien waar je fietst, maar zeker ook om op te vallen voor  andere weggebruikers. 

We zien het aantal ongevallen met zwakke weggebruikers almaar stijgen. In heel wat gevallen kan een ongeluk vermeden worden door een betere zichtbaarheid. 

Ervoor zorgen dat je gezien wordt, is dus letterlijk van levensbelang. Combineer een correcte fiets- of bromfietsverlichting (verplicht!) met fluovestjes en andere fluo gadgets (meer dan aanbevolen!). 



Een voetganger met donkere kledij is maar op 20 meter zichtbaar voor een chauffeur. Als voetganger moet je je daar heel goed van bewust zijn, zeker als je oversteekt in het donker of op de rijbaan stapt. Doe je iets reflecterends aan, dan ben je al op 150m zichtbaar. Dat maakt een enorm verschil voor de andere weggebruiker. 

 

fietsers

 

Autoverlichting

Als autobestuurder kijk je regelmatig je wagen na op technische defecten of storingen. Wanneer de dagen korten is het altijd een goed idee om hier extra oog voor te hebben. 

Welke lichten gebruik je wanneer? Dat kan je via een handig overzicht nakijken op de site van Veilig Verkeer:https://www.veiligverkeer.be/inhoud/autoverlichting/