Elektrische steps - met en zonder zadel

De elektrische step duikt meer en meer op in het straatbeeld. Af en toe moeten we er helaas eentje in beslag nemen of moeten we de bestuurder verbaliseren omdat deze niet in orde is met de regelgeving hieromtrent. Met dit artikel willen we je wegwijs maken als je zo'n step (met of zonder zadel) wilt aanschaffen. 

Elektrische step

Een elektrische step zonder zadel

Een elektrische step zonder zadel heeft een maximale snelheid van 25 km/uur. U hebt geen rijbewijs nodig. Een verzekering is niet verplicht, maar een familiale verzekering wordt aangeraden om u te beschermen tegen schade aan derden. Na aankoop mag u meteen met uw elektrische step op de openbare weg rijden.

Het is verboden en strafbaar om elektrische steps op te drijven.

Zelfde verkeersregels als voetgangers en fietsers

1. Niet sneller dan voetgangers

Als u met uw elektrische step niet sneller dan stapvoets rijdt, wordt u gelijkgesteld met een voetganger. U volgt dan dezelfde regels als voetgangers:

  • U maakt verplicht gebruik van het voetpad of de berm, u steekt over op zebrapaden, ... en u volgt alle andere regels die gelden voor voetgangers. Het is verboden andere weggebruikers in gevaar te brengen of te hinderen.
  • Als er geen voetpad of begaanbare berm is, moet u het fietspad gebruiken.
  • Als er geen fietspad is, mag u links op de zijkant van de rijbaan rijden.
  • Op het fietspad en de rijbaan is verlichting verplicht als het donker is of bij mist. Draag dan een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan.
  • U mag niet rijden onder invloed van alcohol of drugs.

2. Sneller dan voetgangers

Als u met uw elektrische step sneller rijdt dan voetgangers, wordt u gelijkgesteld met een fietser. U volgt dan dezelfde regels als fietsers:

  • U maakt verplicht gebruik van het fietspad, verleent voorrang aan voetgangers op het zebrapad, ... en volgt alle andere regels die gelden voor fietsers.
  • Als er geen fietspad is, mag u rechts op de zijkant van de rijbaan rijden.
  • Op het fietspad en de rijbaan is verlichting altijd verplicht als het donker is of bij mist. Draag dan een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan.
  • U hoeft niet verplicht een helm of fluovestje te dragen, maar dit wordt wel aangeraden voor uw eigen veiligheid en om gezien te worden.
  • U mag niet rijden onder invloed van alcohol of drugs.

     

Een elektrische step met zadel

Als u met een elektrische step met zadel op de openbare weg wil rijden, moet u minstens 16 jaar zijn.

Zo'n elektrische step kan:

  • een maximale snelheid van 25 km/uur hebben, die overeenkomstig de wegcode een bromfiets klasse A is
  • een maximale snelheid van 45 km/uur hebben, die overeenkomstig de wegcode een bromfiets klasse B is



    !Voor deze elektrische step moet u ook over een rijbewijs AM beschikken!

Controleer bij aankoop of u over alle juiste documenten beschikt om uw elektrische step te verzekeren en in te schrijven. Enkel dan mag u zich met uw elektrische step op de openbare weg begeven.

Zelfde verkeersregels als bromfietsers

Als u met een elektrische step met zadel op de openbare weg rijdt, wordt u gelijkgesteld met een bromfietser. U volgt dan dezelfde regels als bromfietsers:

  • U draagt verplicht een helm. Doet u dat niet, kan de politie u een boete geven.
  • De lichten van uw elektrische step moeten altijd branden, dus zowel ’s nachts als overdag.
  • U moet steeds de volgende documenten bijhebben:
    • identiteitskaart, gelijkvormigheidsattest, een geldige verzekering en het kentekenbewijs als u met een elektrische step met zadel met een maximale snelheid van 25 km/uur op de openbare weg rijdt
    • identiteitskaart, gelijkvormigheidsattest, een geldige verzekering, het kentekenbewijs en een rijbewijs als u met een elektrische step met zadel met een maximale snelheid van 45 km/uur op de openbare weg rijdt. 
  • Als uw elektrische step met zadel een maximale snelheid van 25 km/uur heeft, mag u op het fietspad rijden. Met een elektrische step met zadel met een maximale snelheid van 45 km/uur mag u op het fietspad rijden waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u. Hou er rekening mee dat u de fietsers hierbij niet mag hinderen. Op andere wegen moet u het fietspad gebruiken, tenzij dit anders aangegeven wordt door verkeersborden.

Verkeersveilig en verzekerd

Als u over een elektrische step met zadel beschikt, maar bij aankoop niet de juiste documenten gekregen hebt, bent u niet in orde met de verkeerswetgeving en bent u niet verzekerd voor de kosten van een eventueel ongeval.

Lees hieronder met welke zaken u rekening moet houden bij de aankoop van een step met zadel.

Een elektrische step met zadel aankopen en inschrijven

  • Stap1

    Controleer of u bij aankoop de juiste documenten gekregen hebt

    Als u een elektrische step met zadel aankoopt, controleer dan altijd of uw verkoper een Europees gelijkvormigheidsattest of Certicate of Conformity (COC) aflevert. Dat attest toont aan dat uw elektrische step correct gehomologeerd is en dat u zich er rechtsgeldig mee op de openbare weg mag begeven.

    Hebt u bij aankoop geen Europees gelijkvormigheidsattest ontvangen? Vraag dat dan alsnog na bij uw verkoper. Hij kan het attest via de fabrikant verkrijgen.

  • Stap2

    Verzeker uw elektrische step

    Om uw elektrische step te verzekeren, gelden verschillende procedures afhankelijk van of u uw step in België of het buitenland hebt aangekocht.

    Hebt u uw elektrische step in België aangekocht?

    Dan volstaat het Europees gelijkvormigheidsattest of COC om uw step te laten verzekeren.

    Hebt u uw elektrische step in het buitenland aangekocht?

    Dan hebt u naast het Europees gelijkvormigheidsattest ook een douanevignet 705 nodig om uw elektrische step te verzekeren. Ga daarvoor langs bij het douanekantoor.

  • Stap3

    Schrijf uw elektrische step in bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV)

    Nadat de verzekeraar de aanvraag tot inschrijving voor uw elektrische step heeft opgemaakt, kunt u (of uw verzekeraar) uw step inschrijven bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV). Na inschrijving krijgt u ook een nummerplaat, die u samen met uw inschrijvingsbewijs per post ontvangt.

    Met vragen over de verzekering, het douanevignet 705 of de inschrijving van uw step kunt u terecht bij de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.

(Bron: Relevante artikels binnen de rubriek Mobiliteit van De Vlaamse Overheid)