Extra controle op het gebruik van de veiligheidsgordel en kinderzitjes

Klikvast in de wagen. De normaalste zaak van de wereld, toch? Uiteraard stel je ook de veiligheid van je kostbare kroost voorop en klik je ze correct vast. Eerst klikken, nog een keer checken, en dan pas vertrekken. De hele maand april controleren wij extra op het correct gebruik van veiligheidsgordel en kinderzitje.

klikvast

Veiligheidsgordels redden levens

De gordel halveert je risico om ernstig of dodelijk gewond te raken bij een ongeval.

Als je geen gordel draagt, loop je een groot risico om bij een botsing uit de auto geslingerd te worden. In dat geval is er aanzienlijk minder kans dat je het ongeval overleeft.

Stel dat je botst aan een snelheid van 50 km/u. Zonder gordel beweegt je lichaam dan verder tegen 50 km/u, tot je tegen het dashboard, de voorruit of andere inzittenden smakt. De klap die je dan te verwerken krijgt, komt overeen met een val van de 3e verdieping.

Klik, check, en vertrek!

Je vastklikken kost helemaal geen moeite en is in een reflex gebeurd. Je verliest er dus geen tijd mee, zelfs al maak je slechts een ritje van vijf minuten.

Ook je kinderen wil je natuurlijk optimaal beschermen. Tot 1,35 meter is een aangepast kinderzitje verplicht. Kies het juiste kinderzitje op het juiste moment.

Controleer of lengte / gewicht van je kind altijd overstemt met wat op het oranje label op het zitje staat.

Bij een ongeval loopt je kind veel minder risico op zware verwondingen als het veilig vastgeklikt zit in een aangepast kinderzitje. Zelfs bij lage snelheden en korte ritten!

Kinderen in de auto los of op je schoot vervoeren, houdt enorme risico’s in. Klik je kind daarom altijd correct vast. 

Boetes

Een boete zou niet je drijfveer mogen zijn als het om veiligheid gaat. Maar als we het dan toch over centen hebben, je gebruikt ze wellicht liever op een andere manier dan 116€ (gordel) of 174€ (kinderzitje) te moeten ophoesten.

 Bronnen: www.veiligverkeer.be