Lokale thema-actie "veiligheidsgordel en kinderzitje"

Maandag 26 april starten wij een lokale campagne om het belang van de veiligheidsgordel en het kinderzitje nog eens 'in the picture' te brengen. De gordel is een goedkope en efficiënte manier om je te beschermen achter het stuur. Uiteraard wil je ook je meest kostbare goed, je kinderen, zo optimaal mogelijk beschermen. Daarom is het correct gebruik van een aangepast kinderzitje uiterst belangrijk.
De komende vier weken controleren wij extra!

teddy gordel

Veiligheidsgordels redden levens

De gordel halveert je risico om ernstig of dodelijk gewond te raken bij een ongeval.
Als je geen gordel draagt, loop je een groot risico om bij een botsing uit de auto geslingerd te worden. In dat geval is er aanzienlijk minder kans dat je het ongeval overleeft.
Meer dan 9 op 10 Vlamingen dragen de gordel voorin de auto, achterin gaat het om meer dan 8 op 10. Vooral achterin kan het dus nog beter!

Stel je even voor

Stel dat je met 50 km/u tegen een muur botst. Zonder gordel beweegt je lichaam dan verder met 50 km/u, tot je tegen het dashboard, de voorruit of andere inzittenden smakt. De klap die je dan te verwerken krijgt, komt overeen met een val van de 3e verdieping.

Klik, check, en vertrek!

Je vastklikken kost helemaal geen moeite en doe je in een oogwenk. Je verliest er dus geen tijd mee, zelfs al maak je slechts een ritje van vijf minuten.

Het belang van een aangepast kinderzitje

Tot 1,35 meter is een aangepast kinderzitje verplicht. Kies het juiste kinderzitje op het juiste moment.
Controleer of lengte / gewicht van je kind altijd overstemmen met wat op het oranje label op het zitje staat.

Bij een ongeval loopt je kind veel minder risico op zware verwondingen als het veilig vastgeklikt zit in een aangepast kinderzitje. Ook bij lage snelheden en korte ritten!

  • Door de kleine gestalte van het kind komt een gewone gordel niet op de juiste plaatsen te zitten. De gewone gordel kan daardoor makkelijk verschuiven en bij een ongeval zware verwondingen veroorzaken. Gordels of riempjes van het zitje moeten altijd op schouderhoogte vertrekken, plat over de schouder(s) lopen en plat op de heupen liggen.
  • Baby’s hebben een specifieke lichaamsbouw: hun hoofd is relatief groot en zwaar in verhouding tot de rest van het lichaam. Bij een voorwaartse botsing wordt de nek daardoor erg zwaar belast, wat ernstige letsels kan veroorzaken. Enkel een zitje tegen de rijrichting biedt de juiste bescherming, omdat het de klap van een botsing met de hele rug opvangt.
  • Kinderen in de auto los of op je schoot vervoeren, houdt enorme risico’s in. Klik je kind daarom altijd correct vast. 
     

Boetes

Een boete zou niet je drijfveer mogen zijn als het om veiligheid gaat. Maar als we het dan toch over centen hebben, je gebruikt ze wellicht liever op een andere manier dan 116€ (gordel) of 174€ (kinderzitje) te moeten ophoesten.

 Bronnen: www.veiligverkeer.be