Resultaten weekendactie Veilig Verkeer

Afgelopen weekend werden er bemande snelheidscontroles en controles in het kader van rijden onder invloed gehouden, dit op het grondgebied van de politiezone Voeren en van politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst. Beide korpsen voerden samen gerichte controles uit op de afrit 1 van de E25 in Moelingen (Voeren) en de N700 Alden Biesensingel in Bilzen.

  • 10 bestuurders legden een positieve speekseltest af. Hiervan werden – waar mogelijk - de rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken voor 15-dagen.
  • 2 bestuurders legden een positieve ademtest af van 0,37 mg/l UAL en 0,79 mg/l UAL. Beide bestuurders dienden hun boetes van 420€ en 1.260€ onmiddellijk te betalen.
  • De bestuurder die 0,79 mg/l UAL blies, reed bovendien tijdens een lopend rijverbod. Na contactname met het Parket Limburg werd zijn voertuig in beslag genomen. De bestuurder werd in het verleden reeds voor dezelfde feiten veroordeeld, doch kon het niet laten een voertuig te besturen. Het Parket Limburg zal verder beslissen wat er met zijn voertuig dient te gebeuren.
  • 4 bestuurders konden geen geldig rijbewijs voorleggen. 2 Franse bestuurders zagen hun voertuig getakeld worden, gezien zij niet konden aantonen dat ze effectief over een rijbewijs beschikten. Beide bestuurders reden ook nog eens onder invloed van verdovende middelen. Voor de andere twee bestuurders kwamen de eigenaars van het voertuig ter plaatse. Ook deze eigenaars zullen zich later bij de rechtbank moeten verantwoorden wegens het toevertrouwen van een voertuig aan een persoon dewelke niet in het bezit is van een geldig rijbewijs.
  • 1 bestuurder kon geen geldig verzekeringsbewijs tonen waarop zijn voertuig in beslag genomen werd. De bestuurder krijgt nu 15 dagen de tijd om zich in regel te stellen.
  • 1 bestuurder zag zijn keuringsbewijs ingetrokken worden wegens allerhande inbreuken op de tuning-wetgeving. De bestuurder zal zijn voertuig eerst moeten laten keuren volgens de geldende richtlijnen, alvorens het voertuig terug in het verkeer gebracht mag worden.
  • 7 bestuurders werden in het bezit gevonden van een gebruikershoeveelheid verdovende middelen. De drugs werden allemaal in beslag genomen.
  • Er werden 24 processen-verbaal van waarschuwing uitgeschreven voor technische tekortkomingen aan het voertuig of verouderde/beschadigde rijbewijzen.
  • Er werden 11 onmiddellijke inningen uitgeschreven voor allerhande inbreuken op de wegcode.

controle

De bemande snelheidscontroles werden uitgevoerd op de Visésteenweg in Riemst - E25 in Voeren - N700, Rode Kruislaan en Taunusweg in Bilzen. Enkel op de Alden Biesensingel in Bilzen kwamen twee bestuurders in aanmerking voor de onmiddellijke intrekking van hun rijbewijs. Het eerste voertuig passeerde er de radar aan 133 km/uur, het tweede voertuig aan 141 km/uur, alwaar max. 90 km/uur toegelaten is. Deze snelheidsovertredingen werden begaan op een nat wegdek terwijl het zicht er beperkt was tot minder dan 100 meter (nevel & mist). Beide bestuurders zullen zich voor de Politierechtbank mogen verantwoorden.