Thema-actie "Veilig schoolverkeer"

Om de veiligheid van de schoolgaande jeugd te garanderen, organiseert de gouverneur, in samenwerking met het provinciebestuur, de burgemeesters, de politiediensten en het Limburgs parket voor de 17de keer, de provinciaal gecoördineerde thema-actie “Veilig Schoolverkeer”. Deze Thema-actie vangt aan op 3 september 2018 en duurt tot 21 september 2018.

Op maandag 3 september startte immers het nieuwe schooljaar. Zowel voor ouders, voor kinderen als voor leerkrachten brengt dit heel wat nervositeit teweeg. Dit heeft ook zo zijn weerslag op het verkeer. De kinderen zijn vaak hun speelsheid van de grote vakantie nog niet verleerd en ouders willen (of moeten), na het naar school brengen van de kinderen, zich haasten naar het werk. Ook de overige automobilisten moeten terug wennen aan kinderen in het verkeer na twee relatief rustige maanden op de weg. Het is dan ook opletten geblazen om jezelf en anderen veilig door het verkeer te loodsen.

schoolverkeer

Wat houdt de thema-actie in?

De lokale politie besteedt gedurende de thema-actie extra aandacht aan overtredingen begaan zowel door volwassenen als door jongvolwassenen en kinderen. In de schoolomgeving zal de politie bij volwassenen controleren op het dragen van de veiligheidsgordel, het foutief parkeren en op snelheid. De jongeren worden dan weer gecontroleerd op de technische eisen van hun fiets/bromfiets en op hun (rij)gedrag in het verkeer.

Een verkeersveilige schoolomgeving kan eenvoudigweg niet zonder controle op de naleving van verkeersregels. Daarom willen we benadrukken dat het optreden van de politie er niet op gericht is om het extra moeilijk te maken voor de volwassenen en de kinderen. Onze eerste bezorgdheid is en blijft “veilig schoolverkeer”. Laten we er dan ook samen voor zorgen dat alle kinderen veilig op school en terug thuis geraken!