Verkeersactie maakt je vrijdagavond wat veiliger

Op vrijdag 11/10/2019, van 15.00u tot 23.00u, voerde de verkeersdienst van de Politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst een gerichte verkeerscontrole uit in het kader van alcohol en drugs in het verkeer.

De dispositieven stonden opgesteld aan de grensovergang in Vroenhoven en op de Alden Biesensingel in Bilzen. In totaal werden 584 voertuigen en bestuurders aan een controle onderworpen. 17 bestuurders bliezen rood (positief) op de pre-sampling. Deze mensen werden aan een uitgebreidere controle onderworpen.

Collega's van de nachtshift interventie hebben bijstand geleverd op drukke momenten. En dat het bij momenten best druk was, en zo'n actie meer dan nodig blijkt, kan je wel aflezen uit de resultaten hieronder.

blaastest
  • 1 bestuurder legde een positieve ademtest af met eindresultaat 0,30 mg/l UAL. Het rijbewijs werd drie uur ingehouden. De Nederlandse bestuurder diende de boete van 179 € ter plaatse te betalen

     
  • 1 bestuurder legde een positieve ademtest af met eindresultaat 0,33 mg/l UAL. Het rijbewijs werd drie uur ingehouden. De Engelse bestuurder diende de boete van 179 € ter plaatse te betalen

     
  • 1 bestuurder legde een positieve ademtest af met eindresultaat 0,36 mg/l UAL. Het rijbewijs van de Belgische bestuurder werd zes uur ingehouden. Hij zal zich nadien bij de politierechter mogen verantwoorden

     
  • 1 bestuurder legde een positieve ademtest af met eindresultaat 0,37 mg/l UAL. Het rijbewijs werd zes uur ingehouden. De Nederlandse bestuurder diende de boete van 420 € ter plaatse te betalen

     
  • 1 bestuurder legde een positieve ademtest af met eindresultaat 0,83 mg/l UAL. (bijna 2 promille!). De bestuurder, afkomstig uit Letland kreeg een onmiddellijke intrekking van zijn rijbewijs voor 15 dagen. Hij mocht ook ter plekke 1260€ ophoesten om dadelijk te voldoen aan de boete. De vrachtwagenchauffeur werkte voor een buitenlandse firma die een doorreis door België maakte. Hij betaalde de boete met de glimlach en stapte blijgemutst in een taxi richting thuisland.

     
  • 1 bestuurder legde een positieve ademtest af met eindresultaat 0,90 mg/l UAL. Vervolgens legde deze bestuurder ook nog eens een positieve speekseltest af voor cocaïne. Gezien de bestuurder geen geldig rijbewijs kon voorleggen, werd zijn voertuig ter plaatse geïmmobiliseerd. Bijkomstig waren de bestuurder zijn handen ingetapet naar aanleiding van een wonde, zodoende kon hij zijn voertuig niet eens deftig besturen. Bij controle van de boorddocumenten bleek het keuringsbewijs eveneens verlopen te zijn sinds mei 2019. Deze bestuurder verzamelde heel wat processen-verbaal en zal later voor de politierechter mogen verschijnen.

     
  • Nog eens 7 bestuurders dienden een speekseltest af te leggen. Vijf hiervan waren positief. Deze bestuurders zagen hun rijbewijs eveneens ingetrokken worden voor 15 dagen.

     
  • 1 vrachtwagenbestuurder reed met een vrachtwagen waarvan het keuringsbewijs verlopen was sinds mei 2019. De lading diende ter plaatse overgeladen te worden. De bestuurder kreeg een boete van 1.000€

     
  • 1 vrachtwagenbestuurder reed met een snelheid van 90 km/uur waar hij slechts 60 km/uur mocht rijden. Deze bestuurder van een gekend transportbedrijf binnen onze zone mag zich aan een boete van 116€ verwachten wegens onaangepast rijgedrag.

     
  • 1 vrachtwagen bleek bij controle maar liefst 33% overladen te zijn met zand. In zijn oplegger lag 8.500 kg teveel aan zand. De bestuurder kreeg een boete van 400€.

     
  • 1 bestuurder bleek bij controle nog geseind te staan voor verhoor. Hij werd overgedragen aan de collega’s van de Politiezone Lanaken - Maasmechelen voor verdere afhandeling.

     
  • 1 voertuig bleek niet geldig verzekerd of ingeschreven te zijn na aankoop. De eigenaar had reproductie-kentekenplaten op zijn voertuig gehangen. Het voertuig werd ter plaatse in beslag genomen. De eigenaar krijgt 15 dagen de tijd om zich in regel te stellen.

     
  • 14 bestuurders kregen een OI voor onder andere het niet correct dragen van de veiligheidskledij (motorrijders), het niet dragen van de veiligheidsgordel, niet-handenvrij GSM-en, parkeerovertredingen, onaangepast rijgedrag, verlopen keuringsbewijs, het niet-dragen van de valhelm op een bromfiets, tuningsinbreuken, inbreuken op de inschrijving van voertuigen, …

     
  • 20 bestuurder kregen een proces-verbaal van waarschuwing voor allerhande technische inbreuken aan het voertuig