Verkeersactie tijdens het snikhete weekend van 8 en 9 augustus 2020

Tijdens onze verkeersactie op zaterdagavond merkten we dat er verrassend weinig beweging op de weg was. Ongetwijfeld heeft die 36°C op de thermometer daar iets mee te maken gehad. Toch mochten 16 bestuurders hun rijbewijs afgeven. En dat schaars verkeer geen vrijgeleide mag betekenen tot nog wat harder dat gaspedaal indrukken, werd pijnlijk duidelijk gemaakt door onze snelheidsradar. 

Controledispositief

Actie tegen rijden onder invloed

Op zaterdagavond- en nacht 08/08/2020 hield de politie van Bilzen – Hoeselt - Riemst een verkeersactie gericht op het rijden onder invloed.
De controledispositieven stonden opgesteld op de Bilzersteenweg in Riemst, de Bilzersteenweg in Hoeselt, de Maastrichterstraat te Bilzen en op de Alden Biesensingel eveneens te Bilzen.

Opvallend tijdens deze controleactie was het beperkte verkeer in vergelijking met andere verkeersacties. De hitte hield duidelijk veel mensen weg achter hun stuur.

Ondanks het schaarse aanbod aan gemotoriseerd verkeer zagen toch 16 bestuurders hun rijbewijs ingehouden/ingetrokken worden en werden er twee niet-verzekerde voertuigen uit het verkeer gehaald.

Alcoholtest

In totaal werden er 375 voertuigen en hun bestuurders aan een controle onderworpen. Hierbij werden volgende vaststellingen verricht:

  • 7 bestuurders dienden hun rijbewijs in te leveren voor 3 uur (0,22 mg/l UAL – 0,24 mg/l UAL – 0,25 mg/l UAL – 0,25 mg/l UAL – 0,30 mg/l UAL – 0,32 mg/l UAL – 0,33 mg/l UAL). Hierbij dienden twee buitenlandse bestuurders hun boete van elk 179€ onmiddellijk te betalen.
  • 4 bestuurders dienden hun rijbewijs in te leveren voor 6 uur (0,36 mg/l IUAL – 0,49 mg/l UAL – 0,49 mg/l UAL – 0,56 mg/l UAL). Hier was één van de overtreders een 18-jarige fietser die zonder verlichting over de drukke gewestweg zwalpte en gelukkig nog net door een politie-motorrijder van de rijbaan geplukt kon worden. De fietser was zich van geen kwaad bewust en werd door zijn moeder opgehaald.
  • 3 bestuurders dienden hun rijbewijs onmiddellijk in te leveren voor 15 dagen (0,65 mg/l UAL – 0,69 mg/l UAL – 0,90 mg/L UAL). Hierbij diende één buitenlandse bestuurder zijn boete van 1.260€ onmiddellijk te betalen.
  • Er werden 8 speekseltesten afgenomen waarvan er 2 positief waren. De bestuurders die onder invloed waren van amfetamines en/of cannabis dienden hun rijbewijs onmiddellijk in te leveren voor 15 dagen.
  • 2 bestuurders zagen hun voertuig getakeld worden op vermoeden van niet-verzekering. Een van de voertuigen bleek zelfs niet ingeschreven te zijn en de bestuurder reed met een rode keuringskaart rond. De twee overtreders krijgen 15 dagen te tijd om zich in regel te stellen.
  • 2 personen werden in het bezit gevonden van een gebruikershoeveelheid cannabis en speed. De drugs werden ter plaatse in beslag genomen. De nodige PV’s werden opgesteld.
  • 1 bestuurder kon geen geldig rijbewijs voorleggen. Betrokkene diende zijn rijbewijs vanuit Sint-Truiden te laten bijbrengen alvorens hij zijn rit verder kon zetten.
  • Verder werden er enkele processen-verbaal opgesteld voor technische tekortkomingen aan voertuigen of rijbewijzen. Ook werden er een aantal onmiddellijke inningen opgesteld voor parkeerovertredingen en inbreuken op de inschrijving/technische staat van voertuigen.

 

Geflitst

Voor een deel overlappend met de actie op zaterdag, maar ook gisteren, zondag 09/08/2020, werd er aan mobiele snelheidscontrole gedaan op ons grondgebied.

Controleplaatsen waren de Tongersesteenweg en de Groenstraat te Hoeselt, de Visésteenweg en de Bilzersteenweg te Riemst, en in Bilzen stond onze flitser van dienst op de Rode Kruislaan, de Taunusweg, de Tipstraat, de Dorpsstraat en de Alden Biesensingel.

Van de in totaal 2521 gecontroleerde voertuigen waren er 273 in overtreding: iets meer dan 10%.
De meeste bestuurders waren in overtreding op de Taunusweg (Bilzen): 34% en de Groenstraat (Hoeselt): 20%.
De grootste snelheidsduivels reden op de Rode Kruislaan met 107 km/uur waar er 70 toegelaten is, op de Tongersesteenweg in Hoeselt met 87 km/uur binnen de bebouwde kom (50 km/u) en de uitschieter van het weekend vloog langs onze radar door op de Tipstraat tegen 162 km/u waar de limiet 70 km/u bedraagt.