Verkeerscontrole in samenwerking met de collega's van PZ Voeren en de diensten van GOCA

Gisteren werd in samenwerking met de collega’s van PZ Voeren en de diensten van GOCA een verkeersactie georganiseerd op de Eikaart in Bilzen. De focus lag op de controle van ‘zwaar vervoer’. In totaal werden 14 vrachtwagens of combinatie trekker-oplegger aan een controle onderworpen. Eveneens werden er enkele auto’s gecontroleerd. Er werd voor zo’n € 16.014 aan boetes uitgeschreven voor de vastgestelde inbreuken.

Verkeerscontrole

Voor een auto- en vrachtwagenbestuurder werd een proces-verbaal opgesteld voor het afleggen van een positieve speekseltest. De autobestuurder reed bovendien rond zonder verzekering en zijn voertuig bleek niet ingeschreven of gekeurd te zijn. Zijn voertuig werd getakeld. De vrachtwagenbestuurder beging een inbreuk op de rij- en rusttijden en diende hiervoor een boete van € 330 te betalen. De rijbewijzen van beide bestuurders werden voor de duur van 15 dagen ingetrokken.

Voor inbreuken op de technische eisen zoals versleten banden, defecte verlichting, ontbreken/verlopen brandblusser e.a. ontvingen drie bestuurders een proces-verbaal (totaalbedrag van € 4.375) en vijf bestuurders een onmiddellijke inning (totaalbedrag van € 3.875). Eén bestuurder bracht aan zijn voertuig verschillende aanpassingen aan zoals geen originele uitlaat, sportstuur, geen airbag e.a. De betrokken bestuurder kon hiervoor geen geldige keuring voorleggen. Een proces-verbaal voor inbreuken op de wetgeving autotuning werd opgesteld. Het keuringsbewijs werd ingehouden.

Verder ontvingen vier bestuurders een onmiddellijk inning voor gsm-gebruik achter het stuur (1), het niet dragen van de veiligheidsgordel (2) en inbreuken op de rij- en rusttijden (1).

Vier vrachtwagenbestuurders ontvingen dan weer een administratieve inning en dit voor een totaalbedrag van € 7.200. Hiervan diende één bestuurder € 6.000 te betalen. Zijn vrachtwagen was voor maar liefst 23,1% overladen.