Verkeerscontroles met speciale aandacht voor zwaar vervoer

Vandaag voerden we tussen 08u00 en 12u30 verkeerscontroles uit, met speciale aandacht voor zwaar vervoer. De controles gebeurden in samenwerking met de PZ Voeren en GOCA (=technische controle van zwaar vervoer op het terrein).

De verkeersactie vond plaats op de Ring N700 richting de N2 ter hoogte van het afrittencomplex E313.

Controle zwaar vervoer

Tijdens de actie werd er voor 5.295 euro aan boetes uitgeschreven. Geen enkele van de 11 gecontroleerde vrachtwagens (of combinaties trekker met oplegger) voldeed aan de technische eisen.

Volgende inbreuken werden vastgesteld:

  • 8 onmiddellijke inningen voor o.a. defecte verlichtingen op een combinatie trekker met oplegger, slecht werkende remmen, vervallen brandblustoestel…
    • Eén vrachtwagenbestuurder diende 2.445 euro te betalen wegens meerdere technische tekortkomingen aan de vrachtwagen (ontbreken van brandblustoestel, niet-gekeurde tachograaf en een niet-gekeurde snelheidsbegrenzer). Tevens diende hij onmiddellijk zijn rijbewijs voor 15d in te leveren omwille van gsm-gebruik achter het stuur.
  • 5 processen-verbaal van waarschuwing wegens defecte verlichting vrachtwagen (2), slecht werkende ruitensproeiers op de vrachtwagen (2) en gebarsten voorruit (1).

In totaal werden 12 samplertesten uitgevoerd. Deze resulteerden allen negatief.

Tevens werden drie autobestuurders uit het verkeer gehaald wegens gsm-gebruik achter het stuur. Hun rijbewijzen werden onmiddellijk voor 15d ingetrokken. Eén voertuig werd getakeld op vermoeden van niet-verzekering.