Weekend zonder alcohol

Gisteravond werd er een verkeerscontrole georganiseerd in het kader van de nationale campagne ‘Weekend zonder alcohol’.
Onze dispositieven stonden opgesteld op de Maastrichtersteenweg in RIEMST, de Maastrichterstraat in BILZEN en op de Bilzersteenweg in HOESELT.
Er zaten opmerkelijk veel voorbeeldige bestuurders achter het stuur als BOB-van-dienst, terwijl de passagiers wel een glaasje op hadden. Helaas wist één bestuurder ook wel een uitermate slecht voorbeeld te geven...

motard
 • Er werden in totaal 108 ademtesten afgenomen. Daarvan waren er 2 positief. Deze bestuurders bliezen 0,54 mg/l UAL en 0,58 mg/l UAL. Beide bestuurders dienden hun rijbewijs in te leveren voor de duur van 6 uur.  
   
 • Er werden ook 13 speekseltesten afgenomen. 5 bestuurders legden een positieve speekseltest af.
   
 • 2 bromfietsen klasse A werden aan een rollentest onderworpen. 1 bromfiets klasse A (max. 25 km/uur) behaalde een snelheid van 46 km/uur. Deze bromfiets werd in geïmmobiliseerd voor 30 dagen. De bestuurder zal nadien de bromfiets opnieuw moeten afstellen alvorens deze terug in het verkeer gebracht kan worden.
   
 • 1 bestuurder kon geen geldig verzekeringsbewijs voorleggen. Zijn voertuig werd op vermoeden van niet-verzekering in beslag genomen totdat de bestuurder een geldige verzekering kan voorleggen.
   
 • 4 bestuurders kregen elk een Onmiddellijke Inning voor het niet-dragen van de veiligheidsgordel. 2 buitenlandse bestuurders dienden deze boete onmiddellijk te betalen alvorens ze verder mochten rijden.
   
 • 1 bestuurder werd in het bezit gevonden van verdovende middelen. Deze werden in beslag genomen.
   
 • 6 bestuurders kregen een GAS-PV wegens een parkeerovertreding.
   
 • 1 bestuurder kreeg een Onmiddellijke Inning wegens het niet-correct zekeren van zijn lading.
   
 • 1 bestuurder die oud ijzer vervoerde, kreeg een PV inzake illegaal afvaltransport. Betrokkene kon geen vergunning van OVAM voorleggen.
   
 • 20 bestuurders kregen een Proces Verbaal van Waarschuwing voor gebreken aan het voertuig of de slechte staat van het rijbewijs.
   
 • 1 bestuurder nam bij het opmerken van onze controlepost in Hoeselt de vlucht en reed al spookrijdend op de rotonde weg van onze diensten. Tijdens de achtervolging van de vluchtende bestuurder stelden onze diensten allerhande ernstige verkeersovertredingen vast. In Bilzen kon het voertuig en de bestuurder geïntercepteerd worden. De man gaf aan geen geldig rijbewijs te hebben. Uit onze vaststellingen bleek betrokkene nooit een geldig rijbewijs behaald te hebben. De 31-jarige Bilzenaar mocht ook een speekseltest afleggen. Deze was positief voor het gebruik van cocaïne. De man was niet aan zijn proefstuk toe. Net geen jaar geleden werd hij op dezelfde locatie gecontroleerd en kon toen dus ook al geen geldig rijbewijs voorleggen. De Bilzenaar liet weten hiervoor gedagvaard te zijn, hij zou in de komende week voor de politierechter verschijnen. De hardleerse bestuurder zag zijn voertuig vandaag opnieuw in beslag genomen worden. Ook de werkgever van de man kreeg een PV voor het voor het toevertrouwen van een voertuig aan een persoon zonder geldig rijbewijs. Hij was namelijk op de hoogte van de feiten gepleegd in 2021.
  Beide overtreders zullen hiervoor opnieuw gedagvaard worden.