Weekendcontrole op het gebruik van gsm achter het stuur

Als afsluiter van de door het parket van Limburg georganiseerde actieweek tegen gsm-gebruik achter het stuur, werd het afgelopen weekend aan gerichte controle gedaan.

moto's

Hierbij dienden 9 bestuurders hun rijbewijs onmiddellijk in te leveren voor de duur van 8 dagen. Van één van hen werd ook het voertuig in beslag genomen, aangezien dit al 2 jaar niet meer geldig gekeurd bleek.
In totaal werden er gedurende de actieweek 15 rijbewijzen ingetrokken van bestuurders die met hun gsm in de weer waren.

Eén bestuurder die betrapt werd op niet-handenvrij bellen, bleek ook onder invloed van drugs te rijden. Hij speelde zijn rijbewijs alvast voor 15 dagen kwijt.
Nog een andere bestuurder die weliswaar niet met zijn gsm bezig was, maar toch gecontroleerd werd, bleek ook onder invloed van drugs achter het stuur te zitten. Ook zijn rijbewijs werd 15 dagen ingetrokken.

Tijdens de controles werd een voertuig gespot dat op weg was om in tegenrichting de autosnelweg op te rijden. De bestuurder kon nog net op tijd aan de kant gehaald worden.

De man bleek 3 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij mocht ter plekke zijn rijbewijs inleveren.

De politie kon verder ook nog een crossmotor intercepteren waarop bewust geen kenteken bevestigd was. De bestuurder gaf toe dit bewust gedaan te hebben om op die manier aan snelheidscontroles te ontsnappen.

Ook konden er enkele opgedreven bromfietsen geverbaliseerd worden, en werden er waarschuwingen uitgeschreven voor technische eisen en onleesbare documenten.  

Zowel op zaterdag als zondag werden er bemande snelheidscontroles uitgevoerd in Bilzen, Hoeselt en Riemst.
Het merendeel van de passanten bleek zich netjes aan de snelheidslimiet te houden, maar op de Tongersesteenweg te Riemst bleek zondagnamiddag maar liefst 1 op 5 bestuurders te snel te rijden binnen de bebouwde kom.