Wat is burenbemiddeling?

Burenbemiddeling is een methodiek om conflicten aan te pakken tussen buren op vrijwillige basis met behulp van een onpartijdige en neutrale persoon. Het is een manier om problemen, ergernissen van overlast ... bespreekbaar te maken met als doel om de communicatie tussen buren te herstellen, alvorens een conflict escaleert en tot strafbare feiten leidt.

Bij burenbemiddeling krijgen alle partijen de kans om op een evenwaardige manier over hun frustraties, emoties en belangen te spreken, dit met ondersteuning van een bemiddelaar. Het conflict wordt op een niet-gerechtelijke manier aangepakt door de betrokken partijen samen te laten zoeken naar een voor alle partijen aanvaardbare oplossing. Op die manier komt men tot een win-winsituatie.

De essentiële voorwaarde voor een geslaagde burenbemiddeling is dat alle partijen bereid zijn om rond de tafel te gaan zitten om met elkaar te praten.

Opgelet: de procedure burenbemiddeling is enkel van toepassing in Bilzen.

De wijkagent blijft uiteraard ook een aanspreekpunt bij burenproblemen.

Voor meer info kan u contact opnemen via list.pz.bhr.burenbemiddeling@police.belgium.eu.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Bilzen-Hoeselt-Riemst via het contactformulier of telefonisch via 089366800.