09/01/2020 Lochristi: controleactie gericht naar transmigratie

Op geregelde tijdstippen organiseren politiezone regio Puyenbroeck, de federale politie en enkele buurzone’s in samenwerking met de Dienst Vreemdelingenzaken gecoördineerde acties gericht op transmigratie en mensensmokkel.

transmigranten

Transmigranten reizen dagelijks vanuit Brussel naar onze provincie. Via de spoorwegverbinding komen ze vanuit Gent ook in Lochristi (Beervelde) terecht. Ze trachten vervolgens om de nabijgelegen snelwegparking te bereiken ter hoogte van de E17 Kalken/Beervelde. Op deze parking zoeken de transmigranten vervolgens naar een vrachtwagen waarvan ze vermoeden dat hij zich richting Engeland zal begeven. Deze ochtend controleerden we de omgeving van het station van Beervelde. In Cootveld werden 4 transmigranten aangetroffen die aan het slapen waren onder een electriciteitscabine. Ze werden overgebracht naar het politiekantoor voor administratieve afhandeling in samenwerking met de Dienst Vreemdelingenzaken. Het betreft 4 meerderjarige personen, 3 mannen en 1 vrouw. Allen zijn vermoedelijk van Eritreese afkomst.  Één van de personen werd vorig jaar reeds uitgewezen naar Italië en een andere persoon werd in het verleden reeds 9 keer gecontroleerd.

Zonaal veiligheidsplan

Onze zone zet in op transmigratie, zo werd dit thema opgenomen als actiepunt in ons nieuw zonaal veiligheidsplan. We voeren ontradende patrouilles uit in de stationsbuurt en controleren het perron in Beervelde. We nemen achtergelaten materiaal zoals slaapzakken weg en laten sluikstorten opruimen via de intercommunales, technische diensten of het Agentschap Wegen & Verkeer. Verder vragen we alertheid van omwonenden om verdachte personen en/of handelingen te melden via het nummer 101. Jammer genoeg stellen we vast dat transmigranten dagelijks vanuit Brussel op pad gaan in de hoop om via een snelwegparking hun eindbestemming te Engeland te bereiken. Het politiecollege en de politieraad hebben reeds herhaaldelijk de hogere overheden geconsulteerd om met een geïntegreerde aanpak het fenomeen te proberen beheersen.

 

#SamenVoorVeiligheid