ANPR-voertuig

Sedert eind maart 2014 is binnen de politiezone Regio Puyenbroeck een volledig uitgerust en anoniem politievoertuig actief op het terrein.



Vandaag werd het voertuig, in aanwezigheid van het voltallige politiecollege en onze zonemagistraat mevrouw Baeyens, voorgesteld aan de pers. De sleutel van het voertuig werd door de voorzitter van het politiecollege, Yves Deswaene, overhandigd aan wnd. Korpschef Koen Van Poucke.

Het voertuig is uitgerust met drie ANPR-camera's die automatisch nummerplaten kunnen lezen. De beschikbare software in het voertuig toetst de ingelezen nummerplaten automatisch af aan de beschikbare politionele lijsten zoals deze van de gestolen voertuigen. Het is dus o.a. de bedoeling om daders te vatten van verschillende criminele feiten.

Naast de lijst van gestolen voertuigen is het ook mogelijk om niet-verzekerde voertuigen te detecteren evenals niet gekeurde voertuigen, niet-betaalde onmiddellijke inningen, ingetrokken rijbewijzen,..

Het ANPR systeem heeft slechts fracties van een seconde nodig om één nummerplaat te herkennen. Het volledige systeem leest dus in theorie tot 4.500 nummerplaten per minuut.

Daar het ANPR systeem gebruik maakt van een infraroodcamera is er geen kwaliteitsverlies bij slechte/zwakke lichtomstandigheden en bij slecht weer. Het systeem kan dus 24/24u ingezet worden.

Voorafgaand aan de voorstelling van het voertuig, stelde de politiezone het VIDEO-team voor. Dit team zal werken rond de prioriteiten van het Zonaal Veiligheidsplan. Het VIDEO-team zal werken rond de prioriteiten Verkeer - Inbraken - Drugs - Eigendomsdelicten en Overlast.