Cybercrimemisdrijven maart 2024

In maart 2024 werden bij Politiezone Regio Puyenbroeck 22 aangiften geregistreerd die te maken hadden met cybercriminaliteit. Het financiële nadeel voor alle gedupeerden samen liep op tot net geen 125.000 euro. 

bankkaarten

Oplichting met internet

In maart werden 11 aangiften van ‘oplichting met internet’ geregistreerd. Daarbij werd een totaal verlies van 111.617 euro geleden. Twee slachtoffers werden opgelicht voor elk rond de 50.000 euro. 

Bij oplichting met internet ontfutselt de dader het slachtoffer geld, waardevolle zaken of gegevens. De oplichter gebruikt bijvoorbeeld een list om het slachtoffer geld te laten overschrijven naar een rekening die voor de oplichter toegankelijk is. Om het slachtoffer zover te krijgen, doet de oplichter zich soms voor als iemand anders. Of de oplichter laat slachtoffers beleggen via valse platformen, zoals het geval is bij een zwendel met cryptomunten. 

Informaticabedrog

In maart werden negen aangiften van informaticabedrog geregistreerd voor een totaal van 12.731 euro. Eén gedupeerde verloor hierbij meer dan 3.000 euro. 

Bij deze vorm van cybercrime verrijkt de dader zich door middel van datamanipulatie. Een veelvoorkomende modus is ‘phishing’. De dader neemt hierbij zelf de controle over de bankrekening van de gedupeerde en voert betalingen uit in zijn eigen voordeel. Een ander voorbeeld van informaticabedrog is bijvoorbeeld met een gestolen bank- of kredietkaart geld afhalen uit een automaat.  

Valsheid in informatica

In maart werden twee feiten van ‘valsheid in informatica’ geregistreerd. 

Bij valsheid in informatica gaat de dader gegevens in een informaticasysteem wijzigen, wissen of invoeren. Bedoeling hiervan is schade aan te richten en oplichting mogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is hacking, waarbij de dader met kwaad opzet en ongeoorloofd binnendringt in een informaticasysteem. Vaak gaat er een vorm van afpersing mee gepaard: daders willen dan een slachtoffer, en dat kan ook een bedrijf zijn, dwingen om te betalen voor bijvoorbeeld het niet verspreiden van beelden of informatie. 

Preventie

Op Safeonweb vindt u alvast een aantal bruikbare tips om u veilig op het internet te begeven.

Verwittig meteen cardstop (078 170 170) bij verlies of diefstal van je bankkaart. 

Vermoed je fraude of misbruik van je bankapplicatie? Contacteer onmiddellijk je bank! Op de website van jouw bank of op cardstop.be vind je een overzicht van de contactgegevens van je bank. 

Ook bij verlies of diefstal van een mobiel toestel zoals je smartphone, tablet, smart watch, ... laat je best je betaalapplicaties blokkeren.

Maak van elk cybercrimemisdrijf en van elke poging ertoe melding bij uw bank en doe aangifte bij de politie. Hoe sneller u aangifte doet, hoe groter de kans dat het geleden nadeel of een deel ervan kan worden gerecupereerd. 

Helpdeskfraude blijft erg problematisch. Hou in gedachten dat bankmedewerkers niet aan de deur komen om u verrichtingen op uw computer te doen uitvoeren of om uw bankkaart op te halen. Bankmedewerkers zullen ook nooit de pincode van uw bankkaart vragen. 

Labels