Cybercrimemisdrijven mei 2024

In mei 2024 werden bij Politiezone Regio Puyenbroeck 12 aangiften geregistreerd die te maken hadden met cybercriminaliteit. Het financiële nadeel voor alle gedupeerden samen bedroeg 11.164 euro. 

bankkaart

Oplichting met internet

In mei werden zes aangiften van ‘oplichting met internet’ geregistreerd. Daarbij werd een totaal verlies van 4.143 euro geleden. 

Bij oplichting met internet ontfutselt de dader het slachtoffer geld, waardevolle zaken of gegevens. De oplichter gebruikt bijvoorbeeld een list om het slachtoffer geld te laten overschrijven naar een rekening die voor de oplichter toegankelijk is. Om het slachtoffer zover te krijgen, doet de oplichter zich soms voor als iemand anders. 

Informaticabedrog

In mei werden vijf aangiften van informaticabedrog geregistreerd voor een totaal van 6.599  euro. Eén gedupeerde verloor bijna 3.500 euro. 

Bij deze vorm van cybercrime verrijkt de dader zich door middel van datamanipulatie. Een veelvoorkomende modus is ‘phishing’. De dader neemt hierbij zelf de controle over de bankrekening van de gedupeerde en voert betalingen uit in zijn eigen voordeel. Een ander voorbeeld van informaticabedrog is bijvoorbeeld met een gestolen bank- of kredietkaart geld afhalen uit een automaat.  

Valsheid in informatica

In mei werd één feit van ‘valsheid in informatica’ geregistreerd. 

Bij valsheid in informatica gaat de dader gegevens in een informaticasysteem wijzigen, wissen of invoeren. Bedoeling hiervan is schade aan te richten en oplichting mogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is hacking, waarbij de dader met kwaad opzet en ongeoorloofd binnendringt in een informaticasysteem. Vaak gaat er een vorm van afpersing mee gepaard: daders willen dan een slachtoffer, en dat kan ook een bedrijf zijn, dwingen om te betalen voor bijvoorbeeld het niet verspreiden van beelden of informatie. 

 

Opgepast voor oplichters die zich voordoen als medewerkers ziekenfonds!

De meeste mensen weten intussen dat de bank hen niet zal opbellen met de mededeling dat ze verdachte transacties op hun rekening hebben gezien en dat er dringende maatregelen nodig zijn om erger te voorkomen om vervolgens een zogenaamde medewerker ter plaatse te sturen. 

Intussen zijn er ook fraudeurs die zich voordoen als medewerker van uw ziekenfonds. De Christelijke Mutualiteit bijvoorbeeld waarschuwde onlangs voor oplichters die zich voordoen als CM-medewerkers. Ze contacteren u online of komen zelfs aan uw deur en proberen u persoonlijke gegevens, geld, wachtwoorden en pincodes afhandig te maken. Ze proberen u een online transactie te laten doen (en mee te kijken  over uw schouder) of ze proberen u software te laten downloaden. Medewerkers van uw ziekenfonds komen hiervoor niet aan huis. Ga hier dus niet op in!

 

Preventie

Op Safeonweb vindt u alvast een aantal bruikbare tips om u veilig op het internet te begeven.

Verwittig meteen cardstop (078 170 170) bij verlies of diefstal van je bankkaart. 

Vermoed je fraude of misbruik van je bankapplicatie? Contacteer onmiddellijk je bank! Op de website van jouw bank of op cardstop.be vind je een overzicht van de contactgegevens van je bank. 

Ook bij verlies of diefstal van een mobiel toestel zoals je smartphone, tablet, smart watch, ... laat je best je betaalapplicaties blokkeren.

Maak van elk cybercrimemisdrijf en van elke poging ertoe melding bij uw bank en doe aangifte bij de politie. Hoe sneller u aangifte doet, hoe groter de kans dat het geleden nadeel of een deel ervan kan worden gerecupereerd. 

Labels